onsdag 14 mars 2012

Fesk mm


Vilken snygging!   Ser ut som ett vässat underbett.

Strimlad pak-choi sauterad ihop med finstrimlat bacon och rimmat sidfläsk och sedan serverad på ugns-pocherad koljafile samt lingonsylt och kokt potatis därtill. Vilken höjdare!  Underbar kombination av smaker och att cross kitchen i ett skolkök blev så gött. Härligt när vi låter kreativiteten flöda och vi får betalt för det i form av positivt gensvar och glädje av våra gäster.  Den andra fiskrätten var rysk youghurtbakad koljafilé med touch av mynta. Också denna var mycket uppskattad och syran ihop med fisken är en härlig kombination.

Fått frågan varför vi kallar barnen för gäster och för mig är svaret enkelt. Vi är en restaurang och de som äter hos oss är våra gäster och skall behandlas därefter. Gäller ju givetvis de vuxna gästerna också och där kommer vi ju in på det här med pedagogisk lunch. Inte alla som förstått vad det innebär och enligt livsmedelsverket så innebär det kort sagt att du som äter pedagogiskt skall äta och vara i matsalen ett föredöme på alla sätt. Till exempel att visa barnen att man inte slänger mat, att man äter en rätt i taget, hur man sitter till bords och mycket mera. Brukar skoja med barnen ibland när de frågar varför de skall äta på ett visst sätt. Du skall ju kunna äta och uppföra dig på ditt eget bröllop när den dagen kommer och då kan man ju inte äta som en gris och därför visar vi dej hur man gör. Tror barnen faktiskt förstår vad jag menar. Sedan får det ju vara med glimten i ögat och tror faktiskt barnen har humor!

 
MATVANOR GRUNDLÄGGS TIDIGT!
Förutsättningar för att skapa goda matvanor bör därför ske när barnen är i förskolan och i skolan. De vuxna är förebilder bland annat genom att
- Äta all mat som serveras
- Visa vad en balanserad måltid är
- Smaka på nya maträtter med en positiv inställning
Tanken bakom pedagogisk lunch är att det ingår i pedagogens arbetstid. Maten kan då ses som ett arbetsredskap.
(utdrag från livsmedelsverket)

På tal om bröllop så nu till något annat slags bröllop och det emellan vin och mat!  Finns ju det vanligaste som vi svenskar kan och det är ju pepparkaka med ädelost och ett sött, gärna sauterne vin ihop. Visst är det fantastiskt gott och det blir härligt i munnen.  Sedan kan man ju ta Münster-ost från Alsace med en gewurstraminer från dito landskap. Chevre och sauvignon blanc är ju ett annat gott och trevligt bröllop. Nåt som får änglakörerna att sjunga kan vara gravad lax med en bra hovmästarsås och till det en halvtorr tysk riesling. Gärna laxbiten på  kavring! Sötman i såsen blir så bra till vinet. Halvtorra viner kan också vara bra till asiatisk mat som ofta har lite söt och trevlig hetta i sig. En bra tanke med mat och vin ihop är ju kraftigare mat kraftigt vin, Hög syra i maten då tar vi hög syra i vinet och ju sötare dessert ju sötare vin . Enkelt om man  vet , men logiken finns där.
 
Ska en dag prata lite äktenskap med er och i förhållandet emellan mat och dryck. Får bli en annan dag är väl risk att dagens blogg blir för lång annars.

Så nu blir det snart lite kvällsmat och det behövs ju. Har faktiskt tränat tre dagar denna vecka.

Njut nu och se er omkring vad fantastiska råvaror det finns och vilka goda drycker som kan drickas!

Kram till alla som har humor och gillar ett gött flabb!

Hans





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar