Det är så härligt när jorden börjar knaka av primörer som bara är att njuta av!
Har nog lagt en förmögenhet på såna här preparat |
Atjjoooo! Pollen säsongen är här. Vi är många som lider den här tiden på året och det känns som om det blir ett jobbigt pollen år. Är faktiskt olika år från år.
Till skolmatens väl och ve nu istället för mina kliande ögon. Idag serverade vi korvar på lite nytt sätt och med då framför allt annorlunda tillbehör. Choklad-chili smaksatt ris till exempel och en Thai baserad sås på lime, chili och citrongräs och toppad med kokos mjölk. Het och god blev den. Vi serverade också en sås med arab influenser där vi smaksatte en gräddsås med färska dadlar, russin och soltorkade tomater. Mustigt och lite sötma blev det. Korvarna vi serverade var choritzo, falukorv och kyckling-grillkorv. Gästerna fick då välja vad de ville ha för tillbehör till korven. Utöver riset serverade vi en persilje pasta samt kokta plugg.
Vår andra gastronomiska njutning var en låda på aubergin, stekt kött och en krämig grönsaks och kikärtssås toppad med ost och sedan bakad i ugnen.
Korven på väg in i ugnen |
ugnsbakade cocktail tomater a`la Marcus |
För övrigt så var det en normal dag med allt som flöt på och Marcus preppade lite för salladerna resten av veckan och imorgon blir det feskdag, men det återkommer vi till.
Lite dåligt med kommentarer på vad jag skriver här tycker jag. Vill gärna ha synpunkter både positiva och negativa, Ser gärna också en debatt om det vi i skolmaten håller på med.
Så till dagens list och tänkte då lista vad som krävs för att bli en bra matlagare.
Kock är inget man blir utan det föds man till fick jag alltid veta när man var ny i gamet och det ligger mycket i det så nr ett på listan blir
1. Talang (Ett måste har sett så många som producerar utan talang och det blir ganska slätstruket.
2. Förmåga att se möjligheter i råvarorna och föreställa sig slutresultatet av tillagningen.
3. En jäkla massa envishet och tålamod för mycket av matlagning är lång inlärning.
4. Ta till sig av erfarenheter från kollegor och se och lyssna på mer erfarna.
5. Smak och luktsinne Kunna känna kryddning/smaksättning på ett sätt som översätts till slutprodukten.
6. Älska att ge till gäster och kollegor och förstå att utan gäster så blir det ingen matlagning heller.
7. Brinna för bra råvaror och arbeta hårt för närproducerat och gärna ekologiskt.
8. Läsa och njuta av recept och gärna översätta dom i egen kreativitet.
Till sist så tror jag kockar utan kunskapen att kunna matte blir bara dyra för ev. arbetsgivare och då blir inget bra så koll på vad råvarukostnaden hamnar är bra!
Sedan är det ju så att skitigt kök med skitiga kockar är inte kul för någon!
Nä nu tar vi något kul istället.
Jo att våren är här innebär ju att snart kommer vårprimörerna såsom sparris, nässlor, lamm och mycket mer.
Kram till alla som vill njuta av vad moder natur ger oss!
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar