Att starta upp arbetsveckan på en onsdag kändes lite mysko, var som en måndag kändes det som. Det vi startade med var ju vår feskdag. Strömming på Operakällarns sätt a´la Tore Wretman, fast anpassat till vår stora produktion var den ena rätten. Stekt strömming som i ugn fick gotta sig med grädde, senap och dill
Mise au place på strömming |
Sej på väg till servering |
Kokta plugg och ny kokt ris vart det som tillbehör.
I morgon blir det bland annat en italiensk kyckling soppa med goa fräscha grönsaker. Är väldigt kul nu för nu börjar vår primörerna på allvar komma och jag längtar efter den svenska färskpotatisen. Det är så gott med ny kokt i dill och med en smörklick och lite salt på. Det är verkligen en riktig bra matupplevelse och om man får lite färsk sparris också så nästan blir det en kullerbytta av glädje. Är lite mitt egna lilla ko utsläpp!
Alla blir vi lite konstiga på vårkanten eller?
Tänkte min lilla lista idag ska vara trevliga höjdpunkter med mat under året.
1. Färskpotatis
2. Färska sparrisen från Gotland
3. Midsommar sill med go nubbe
4. Semlan i Februari
5. Makrillen på sommaren med stuvad färsk spenat
6. Svenska insjökräftor
7. Svenska havskräftor + alla andra goa skaldjur (Älskar ostron!)
8. Julskinka nybakad/griljerad och på macka med senap
9. Jordgubbar som är solmogna
10. Späda rabarber direkt från kökslandet
11. Sockerärtor från köksträdgården och knapra på
12. Nyfiskad Harr/röding/laxöring uppe i Jämtland och dessa grillad på sten i öppen eld
Finns så mycket mer och visst är Sverige fantastiskt när det gäller fräscha goda råvaror av världsklass. Tänker på alla bär vi har i våra skogar och all underbar svamp. Sedan har vi allt vilt som springer omkring (en del flyger också) Blir lyrisk och nostalgisk när man tänker på vilka underbara råvaror man fått arbetat med. Sedan ska vi ju inte glömma de människor som plockar/förädlar/jagar och fixar så att vi på våra restauranger får tillaga detta. Suck! Saknar ibland vissa delar av a´la carte kökets produktion, men känner ändå den biten är jag klar med. Får leka lite på fritiden ibland när andan faller på.
Så nu tycker jag att ni kära vänner/läsare eller nåt tar tag i nån god råvara och gör något gott till er och de ni håller kära. Behöver inte vara så komplicerat, bara kärleken finns med.
NJUT !
NU!
Kram och puss om ni så önskar!
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar