tisdag 8 maj 2012

Småländsk bröllop utan skit!

Småland i mitt hjärta idag! Isterband med stuvad potatis och rödbetor och om man tar lite av varje och stoppar i munnen så är det baske mig ett sju sjungande bröllop i munnen. 
mise au plase på g!
Många barn idag har aldrig smakat denna ljuvliga delikatess tyvärr. Förstår att det syrliga i smaken tar lite tid att vänja sig vid, men många "små" gäster provade och tyckte det gott. Intressant smak uttryckte sig Elias 6 år och spände blicken i mig och satte händerna i sidorna bestämt. Denna goa pojk ger oss många helt underbara kommentarer. Som ett alternativ till isterbandet serverade vi ugnstekt falukorv med glacerad syltlök och stekt potatis. 

Tänkte berätta om lite syltlöks tradition. På Savoy i Malmö där jag jobbade i många år så serverade vi varje söndag Helstekt biffrad med benet kvar. Till detta serverade vi syltlök som vi glacerade i  massor av smör och socker samt hasselbacks potatis och bearnaisesås. När man var ung i gamet så fick man tranchera från en vagn i matsalen hela söndagen. Ca 10 15 hela biffar serverades varje söndag. O herregud så gott!
Lars Lendrop var ägare på den tiden och Einar Pettersson köksmästare. Han var på den tiden den mest premierade kocken i Sverige. Jobbade även med Hans Trädgård och lite andra goa berömda gastronomer.
84 pers. jobbade på den tiden i kök, kallskänk och kondis. Ska berätta nån dag mer om hur det var uppbyggt i restaurangen på den tiden.

Vi har bättre duschar för personlig hygien!
Nu så går vi och funderar på om inte miljö och hälso inspektörerna är på gång. Det var ett tag sedan nu så är väl dags. Vi har ju inget att frukta så vi tycker det är ok med besöket och vi har fått en betygs höjning förra året så vi får färre besök då vi sköter oss. Egen kontrollen fungerar och vi har bra och fasta rutiner som följs.
Det egna ansvaret för vad man gör är viktigt och att man idag inte kan lägga ansvaret för misstagen på chefen är bra. Har dock sett många brister och oförklarliga misstag i hantering av livsmedel på många ställen under åren. Bland det värsta är dock när en tokig kock (säger inte var) kokade sina jobbarstrumpor på spisen och sedan hängde upp dom på vattenkranen på tork.



Hoppas såserna den dagen var ok?
Jaja har sett mycket skit och jobbade en gång med en kock (hoppas han läser det här för han jobbar inte som det idag!) Om han kom kl. 16.00 ren och fin och startade jobba så 16,15 var han fruktansvärt nerkladdad. Verkade som han asade runt i skiten. Janne du vet vi ha skojat om det här i flera år Haha Så du får ta det här med gott mod eller?
En gång var jag inne på en mycket erkänd inkörd gammal krog. En liten klassiker faktiskt i Göteborg. Där rann fettet från fläkten rätt ner i kastrullerna på spisen och även i stekbordet. Fy fan! kocken eller nåt som stod där hade mer fett i huvudet än Elvis i sina bästa dar.
Så rent kök är = med bra mat i alla fall oftast
Nä nu vart det mycket skit om inget!   

Vi tar en lista och då rena och fina kök i Göteborg som jag sett! (har ju inte sett alla men många!)
1. Gothia både Heaven 23 och Incontro är bra
2, Sjömagasinet är super
3. Elite på Västra Hamngatan är spegelblankt
4. 28 +. Hans är stans bästa kock och har det snyggt omkring sig som sig bör
5. Ola Andersson sköter alltid sina kök snyggt-( Park på avenyn)

Nä nu gott folk tar jag en go dusch för jag har också tränat denna eftermiddag och då först gym och sedan intervallträning på löpbandet. Det ni!

Ha en go kväll och glöm nu inte (tjatar vet det!) NJUT FÖR TUSAN IDAG!'

Kram och puss om ni vill

Hans




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar