måndag 28 maj 2012

Lång champinjonsås med köks svordomar

Härliga gröna måndag! Oj vit pasta
                                               
och barnen var överlyckliga att slippa fullkorns pastan. Vit fiber ekologisk så klart var det vi serverade så nyttigt var det ändå. Napolitana (tomat och ost) var rätten och så härliga sallader från bordet. Ris Tjofräs var vår andra rätt och det innebär stekt ris med grönsaker och goda kryddor.
Antalet föräldrar på grill lunchen börjar droppa in och tendensen är att det blir lika med förra året ungefär. Då var det ca 250 föräldrar och det var pang väder. Måste medge att jag är lite orolig för i år vad det ska bli. Ser ju inte jättebra ut om man kollar väderprognoserna, men vi fixar det nog ändå!
Lyssnar just nu på Eric Gadd och jag tycker han är görbra och det svänger så souligt på ett mysigt sätt.


Går i tankar om höstterminen och vad som vi ska förbättra. Viktigt att hela tiden hitta bättre lösningar på olika sätt för våra gäster ska ha det bra. Just nu är besticken i mitt sinne och har små funderingar på ett bra sätt att lösa det på så barnen får det lite lättare.
Var på jätte-loppisen här i Majorna igår och letade prylar, men hittade bara en skål som jag själv ska behålla då den var skitsnygg
Tänkte ta en lista idag och då blir det svordomar för köksfolk (i alla fall mig!)

1. Äckligt
2. Knorr
3. Findus
4. Felix
5. Halv & helfabrikat
6. E-ämnen
7. Aromat
8. Besparing på barn
9. Gillar inte!
10. Fusk
Finns ju många fler och finns det nåt mer osexigt än en skitig fuskande kock/kocka som dessutom gnäller över allt och inget?!

Fått höra att det är kul med lite anekdoter om förr i tiden. (är ju skitgammal! 32 Haha stannade där) Tänkte ta en om stuvade champinjoner. Jobbade med en kock som skulle göra champinjon-stuvning till en beställning. Han kom in kl. 14 och skulle mise au plasa för kvällen och då bl. annat stuva ca 10 liter champinjoner.






 När vi kom in var det 40 liter i stället och vi frågade varför och då sa han. Ibland blev den för tunn och ibland för tjock så han fick ibland späda med vätska och då ta i mer champinjoner. Herregud vilken tok det bara växte i mängd för honom. Sedan fick vi reda på att han höll på och fria till en receptionist och skötte nog inte om sin stuvning så bra. Vi kallade honom löken för han skulle göra en löktarte en gång och det gjorde han, bara det att löken var vidbränd och han tänkte servera den. Hua vilken en. hoppas inte han fortsatte i branchen. han var ju ingen höjdare som kock precis.

Ja man har sett mycket i sina dar och då även oerhört stora talanger när de är unga. Det är skitkul när man kunnat hjälpa en ung kock på vägen och jag har en skara som jag arbetat med och som jag håller lite kontakt med. Är kul när man ser efter tjugo år att det går bra för dem. Har även sett tragedier och så långt som till grov alkoholism och droger och man kanske skulle gjort mer förr att hjälpa dem, men det är inte lätt om de inte vill ha hjälp. 
Nä nu tar vi något roligare och i december blir det nåt kul som jag inte får berätta än. Det kommer och det är jättekul.
Nu så mina vänner så hoppas jag att ni tar till vara på livet och njuter av det för det finns inga repriser tyvärr. 
Njut och tänk Slow Food. Det är alltid positivt tycker jag!

Kramar och pussar till er alla från mig och hundarna som tittar bedjande på mig om vi ska ut och busa eller nåt.

Hans




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar