måndag 16 april 2012

Vispar runt lite!

Jaha nu var man igång igen efter en nice 10 dagars semester. Gött att ha lite dagar samlade på hög så man kan vila upp sig lite. Kändes ganska bra och kul att träffa sina arbetskamrater igen och dessutom få höra att allt fungerat bra.
Pizza Marinara 1968 på Östergök
Vi har ju lite extra ätande (utskick) till några dagcentraler i Torslanda och de märks ju i mängden mat som vi producerar. Dessutom skall ju allt packas och det får ju inte ligga i boxar för länge. I princip är jag motståndare till att man skall skicka mat varmt som kallt. (Undantag om köket som skickar gör bättre mat än den som produceras på plats!) Finns ju olika system för detta, men jag tror inte något är riktigt bra. Tror att maten både tappar smak, utseende och näring i alla former av transporter, varmhållning, kylning eller till och med frysning. Sous-vide kan jag däremot se en del fördelar i då man stänger in alla smakämnen i en påse. Gick en gång i tiden en utbildning im sous-vide på restaurang akademin med Björn Halling. Verkligen en legendar inom svensk kökskonst. Denna "gubbe" tog hit pizzan till Sverige på 60-talet på restaurang Östergök i Stockholm.

Nu till vad vi serverade våra trevliga gäster denna dag som alltid på måndagar är en grön dag. Jo vi hade en Jambalaya med härliga kryddor och mängder av goda fräscha grönsaker i såsom spenat, majs, morötter, tomater,  lök, bönor, kastanjer mm. Till detta serverade vi en iskall youghurtsås. Hetta i mängd hade vi i vår andra rätt som var sötpotatis nudlar wokade med färsk paprika, färsk koriander, purjolök, sesamolja, soya och ett lass chili samt wasabi kryddade ärtor. mums vill jag bara mena!

En lista blir det på vad man borde ha i alla hemma-kök!

1. Stekgryta (Underbar att göra mat i!)
2. Vassa knivar ( Har till och med sett knivar hos folk som du kan krama med handen och det går inte att skära sig på. Undrar hur de använder dem?)
3. STORT skärbräde och helst i trä! (Bra när man prepar mycket inför tillagning)
4. Ballongvispar. (Ofta får man käring-vispar som en kock jag jobbade med kallade dem. De går ju inte t.ex vispa upp en äggvita med. usch!)      


Käringvispar (Får skit för detta imorgon Haha)

5. En sauteuse. (så bra att göra sås i med sin rundade form)    


Finns ju mer saker än detta man borde ha, men det viktigaste är att ha bra råvaror och massor av kärlek att ösa med!

Kram nu på er alla njutare så kanske det blir något mer imorgon. Glöm nu inte att hjärtat måste vara med för att saker och ting skall bli bra!

Puss!

Hans















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar