lördag 29 september 2012

Ekologiskt??????

Hjälp! Har jag varit så upptagen att jag inte bloggat sedan i måndags?  Nja både en del att göra och lite lat kanske är förklaringen?

Måste börja med chocken vi fick på morgonen igår på studiedagen. Det första vi fick veta var att SDN Västra Hisingen ligger minus på ekonomin och måste spara och att vi då inte får handla ekologiskt mer förutom mejeri produkter. Våra chefer säger att det är stadsdelschefen som bestämt det utan att lyssna på dem. Det verkar nog lite konstigt att han bara drar ett streck över det utan att fråga. Undrar verkligen om det här är förankrat hos politikerna i Gbg som tagit beslut om målet 50% ekologiska inköp. Tror det här är något som helt enkelt luktar desperation och jag undrar varför man ska spara på barn och gamla?
Innan vår nya org. med intern service fanns så skötte vi ju det mesta själva med hjälp av en kostekonom och och en ekonom på 25% tjänst. Visst samma matpengar är det ju, men jag kan räkna till sju personer i org. som inte fanns förut! Vad blir det för pengar då? JO minst 3 mille som kunde sparats och situationen kunde varit annorlunda. Nä får skriva om nåt annat nu blir bara ilsk på dumheten och jag får be att få återkomma i ärendet. För övrigt ligger vi på Lillebyn på 60% ekologiska inköp och det med samma summa pengar i flera år. Handlar om planering och att arbeta på ett smart sätt!  

Ok kommer snart att prova en spanjor och förklara lite om lagringar mm om spanska viner.
Först lite om veckan..
I tisdags serverade vi Danskt enbärsfläsk med hemgjort rödkål och vinsås. Trodde ungarna skulle äta oss ur huset så mycket gillar de stekt fläsk. Vin serverade också kassler med samma tillbehör.

I Onsdag startade Elsa och jag dagen med att tillverka egen majonäs som vi sedab´n använde som bas för en redig Dansk remoulade som vi serverade till ugnstekt koljafile som stektes snabbt med lite skorpströ och salt i 250 grader. Det var så gott att vi satte nytt åt-gångsrekord på fisk. Svettigt värre, men när ungarna älskar det så är det bara att köra på.

Andra rätten var en god fiskgryta, men det kunde vi låtit bli för ungarna var som tokiga i fisk med remouladen.
Torsdagar är lite av en "slappdag" då vi kör soppor och de sköter ju sig mycket själva så då hinner vi med annat och kan ta det lite lugnare, men det är ju inte så att vi inte gör nåt precis utan vi gör ju saker som inte hinns med annars i veckan, till exempel städa lite extra grejer som brunnar.

Fredag som sagt var studiedag på Svartedals skolan och chocken fick vi och annars var det mycket kämpa för att hålla sig vaken. Är lite förvånad att vi slapp pastasalladen till lunch och fick smörgåstårtor istället. De var goda och det var längesedan man åt det.








 Detta var lite bilder från veckan..........

Till vårt svinnarbete. Vi har ett snitt på 2,7 kg i september på 500 ätande barn och vuxna!!!!!!

Vår skrapsvinn idag onsdag
Helt otroligt resultat och jag blir varm i hjärtat när man ser engagemanget från vissa barn och då framför allt de små. En del av de större är lite nochiga och utsatta lite för grupptryck och skillnaden mellan stora och de mindre och mellan olika klasser är påtaglig. Drar min slutsats att ålder och pedagoger spelar roll vad som sker! Vi tar nya tag och arbetar aktivt med att påverka barn och vuxna hur viktigt det är för miljö och ekonomin med lite släng.

Nu åker vi till Rioja

Spanien är ju dessutom regleringen för lagring kanske mer strikt än i något annat land. En Crianza är ett vin som ska ligga minst ett halvår på fat och 18 månader på flaska. En Reserva ett år på fat, ett år på flaska. En Gran Reserva två år på fat och sedan tre år på flaska.


 Azabache Crianzahar nu testat en Crianza azabache 2008 och ett ekologiskt vin från ett erkänt bra kopperativ. Klart för glaset kan man säga och absolut prisvärt. 
79 kronor kostade det och absolut prisvärt, men inget vin som jag kommer att lägga på minnet för att var en helhetsupplevelse. Bra toner med lakrits och örter och givetvis mycket fat och vanilj och det tog bara lite överhanden över vinets övriga karaktär.
Helt klart prisvärt är det och ok till lite kraftiga kötträtter.
Blev lite nyfiken på deras Reservor som färdiglagrade. Tror de är skitbra faktiskt.
Mössor då.....

3½ blir det och om man nu älskar det med vanilj och fat så är det absolut ett bra vin att köpa på sig.

Nu mina vänner stundar det lite eftermiddagssömn och sedan hockey. 
Därför så önskar jag att ni NJUTER vidare av denna goa lördag som ju till och med innehåller sol!

Puss och Kram!

Hans



  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar