Hörde på radion i gryningen (åker för tusan mitt i natten till jobbet så det var nattradion) om en förskola där man servar föräldrarna med både arbetsrum med uppkoppling mm och där man från kökets sida bl.annat säljer färdiga portioner till stressade föräldrar att ta med hem och på fredagar säljer de bra köttbitar i egen marinad och bara för föräldrarna att slänga på grillen. Det kan vara även andra godsaker och kallas för fredagspåsen. Catering och mycket annat fixar dom och får intäkter till att producera bättre mat och med mer personal. Hmmm får en tanke om att varför inte sno iden?
Har alltid undrat hur man kan med kök för flera miljoner bara använda en tredjedel av dygnet och sedan står det bara och tickar pengar. Känns som bortkastat och även den kunskap som börjar komma in i köken borde tas till vara och låta kreativiteten flöda!
Undra sa flundra om det är förbjudet för kommunala förskolor och skolor att arbeta på detta sätt eller är det någon mossig inställning att det går inte ann att göra så här för det har vi aldrig gjort?
Idag var det sopp dag och vi serverade en "skitgod" Peking soppa med kyckling gjord på alla konstens regler med givetvis egen buljong och härliga grönsaker och kryddor. Lite hetta fanns det i bakgrunden, men inte så det störde. Ärter med fläsk var det också idag, säsongs premiär och då är definitivt sommaren över. Suck! Jaja kommer väl en vår igen kanske? Länge usch!
Så gott, men magen blir lite konstig!
Glömde ju gårdagen och vi kör ju lite Kina mat denna vecka och fisken igår var ingefärsstekt fiskfilé på lökbädd och sesam-touch. Mums vill jag påstå!
Vår andra firre var pocherad kolja med vittvinsås och lökfräst spenat.
På tal om fiskar så funderade jag på lite kul fiskrätter som man serverat genom åren på krogen och tja på Gyllene Uttern serverade vi 7 ton Vätternröding per år. (inte undra på att det inte finns någon nu) samt en hisklig massa sik och öring. Rödingen pocherades hel och serverades på vit linneservett på silver fat och trancherades framför gästen i matsalen och till detta Hollandaisesås (högsäsong 2x90 ägg om dagen ) samt nykokt potatis.
På Savoy i Malmö var det otroliga mängder sjötunga, piggvar som serverades och det på många olika klassiska sätt. Filé de Sole Washington var den svåraste, men absolut häftigaste. Enkelt förklarat så är det fileer inbakade med hummer i en suffle och med färsk tryffel. Jisses va man slet med dem, men så kul.
Walewska är ju en annan klassiker som man gjort mängder av, mest med hummersås fast orginalet så ska det vara en mornaysås.
Utö värdshus är ju känt för sina Queneller på gädda och dessa på spenatbädd, toppad med
Hollandaisesås och löjrom. Otroligt goda "fiskbullar" vill jag påstå!
Ok finns många fler goda fiskrätter som man varit med om att tillaga och sedan har man ju även ätit en och annan fantastiskt god fiskrätt och svårt att gradera vad som varit bäst, men tar upp några ställen som gett mig härliga fiskupplevelser. I Göteborg så är det Sjömagasinet och då hälleflundran med smör och pepparot, Sedan prisbelönta vitlöks tungan på Linnea hos Bengt Sjöström. Så god med en Zinfandel att det inte var klokt. Han vann årets fiskkock med den en gång i tiden. Härliga strömmingen på Operakällarens bakficka, Krogen i Trosa med sina flundror, Foreller på Restaurang Lé Prieure i Loire. Le Train Blue , s fantastiska franska fiskklassiker och sist men inte minst min mammas sillanrättningar som var så goda. Finns många fler goda fiskminnen, men det skulle ta en väldans massa plats här om jag skulle skriva upp allihop.
Slutsatsen blir att jag rensat, lagat, ätit en väldans massa god fisk och tyvärr sett och ätit en del sämre. Sämst är nog katastrofen fiskpinnar med filsås som serveras fortfarande i en del skolor.
Nä nu blir det hockey och mat.
Har kört lite på gymmet (ben och axlar och bröst) så kroppen kräver lite näring. Blir lite stekt korv och sallad.
Ok då pussar och kramar till er som vågar NJUTA av livets goda!
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar