måndag 7 januari 2013

GOD FORTSÄTTNING PÅ ER ALLA! 

Önskar alla ett bra 2013 och att våra skolmåltider fortsätter att gå åt rätt håll med mindre av halv och helfabrikat. Mindre E-ämnen och mycket mer ekologiskt och närproducerat.
Skulle hoppas att 2013 utropades till året då skolmatens år. Då prioriteringarna blir på kvalitet och våra gästers njutningar av god mat.  

Skönt att alla helger är över och vi kan se fram emot ljusare tider både ute och inne. Känns som om ledighet ger lite inspiration att komma med nya och ännu bättre rätter


Annars så startade vi denna termin som vi slutade den förra. Alltså sjukdomar och ingen vikarie (Marcus sjuk i feber) är ju en vana nu så snart rycker man väl bara på axlarna och kör så det ryker. Risken är väl att man lägger näsan i vädret för att stressen blir ganska hög. 
Nej så illa blir det inte! I alla fall inte beroende på jobbet hoppas jag, men vem tusan vet.
Imorgon kommer vår "långe" Peter och vikarierar och det tycker vi är trevligt. Verkar vara en nice snubbe som är lugn och trygg. Hanses trevliga syrra jobbar ju också inom organisation så han är väl lik henne.
Vi hade ju studiedag så lite lugnare är det ju, men ändå närmare 240 portioner mat har vi producerat. Bönsauté med pasta var vår mat idag och nu har vi börjat inom organisation intern service med gemensamma huvudkomponenter så idag körde alla vegetariskt.
Imorgon är det så kallad blandmat och då serverar vi pytt i panna med rödbetor samt en god köttgryta som alternativ.
Lärde mig en gång i tiden att egentligen heter rätten rester i panna, men det lät inte så kul så då döpte man om den till pytt i panna istället.

Nu lite skryt!
I GP så har de haft någon slags betygsättning av skolor och där människor fått komma med synpunkter och då mina vänner är föräldrar som hävdar i insändare att vi på Lilleby skola har STANS BÄSTA SKOLMAT!
Yes va kul det är att få respons och det gör ju att man får ännu mer inspiration och går till jobbet med glädje.
SKITKUL! 

                                                                      
Hittade denna bild/text i Gp och tror det ligger mycket idet.
Vi har vuxna som är laktoser när det passar deras intresse av vad som serveras. Visst är det fantastiskt att de som ska vara förebilder verkligen är det också. 
När "gamla" jag började inom krogen fanns det nästan inga som var laktos eller gluten. Det kanske det fanns, men jag tros att det kanske är all "skit" som vi släpper ut i luften som gör att allergier ökar Är ju själv allergiker (pollen, råa rotfrukter och vissa andra grönsaker samt katter som jag egentligen gillar) Min allergi ändras med åren och nu senast är jag allergisk mot morotsskalning (tur det finns andra som inte är det Mmm) Nyser och näsan och ögon rinner som bara den.
Sedan är jag ju allergisk mot lathet, dumhet, inskränkthet och en del annat som jag inte kan förstå. 

Mina tankar om den här bloggen är att köra 2-3 gånger i veckan under vårterminen och några gånger då och då ha in lite vuxengrejer som vinprovning mm som jag hoppas är lite kul för er också. Har ju fått lite "skit" från kolleger som inte tycker det passar i en blogg som handlar om skolmat. Den här bloggen är ju inte främst för barnen utan för andra (vuxna, kollegor mm.)som vill följa vad vi sysslar med. Har fått mycket positiv respons av många och även av så kallade kändiskockar som gillar grejen vi gör. Kul!

Lite om förr blir det ibland då jag har förstått att många yngre (är inte själv lastgammal) uppskattar att läsa om hur det var på krogen då.  Snygga eller hur?

Får väl ta ta och berätta nåt bara för att jag tog upp ämnet och då om mitt första köksmästar jobb. Hade ju arbetat såsom souschef inom Ramada koncernen några år då jag började arbeta på Hotel Swania i Trollhättan. Detta var i börja 80 tal och SAAB och Volvo Flygmotor blomstrade och hotellet renoverades med skattepengar till lyx så det skulle passa Sheijker som kom och skulle köpa bilar mm.
Marmor i hela foajen och otroligt fina rum. Restauranger som inreddes av den tidens hetaste inredare och fruktansvärd hög service nivå.
Maten var totalt egenproducerad och vi gjorde allt själva. Då var det ovanligt med hemmagjord glass, men här köpte jag min första glassmaskin. På tal om desserter så var det ju inne med dessert-symfonier alltså som innebar en jättetallrik med frukter, glassar, mousser, bakverk och annat gött.
Vi körde otroligt mycket vilt från bland annat Hunneberg 
                                                    

som ligger i närheten och tjäder, orre, fasaner mm. var stadiga inslah på meny,. Man kan säga att jaktsäsongen styrde mycket av vårt upplägg i köket.
Skitduktiga kockar och kallskänkor hade vi som många gått vidare och idag är erkända som duktiga yrkesmän.
Tyvärr så var ju direktören lite gniden och förskingrade pengar så när jag blev headhuntad till Stockholm så vart det tack och adjö. Synd på ett sätt att snålheten bedrar visheten. 
Idag är det Scandic!                                  SUCK!
Så nu närmar vi oss slutet på årets första blogg och snälla ni 
LÅT DET HÄR BLI ETT ÅR I NJUTNINGENS TECKEN OCH GLÖM INTE BORT ER SJÄLVA!

PUSSAR OCH KRAMAR TILL ER ALLA!

Hans





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar