måndag 4 februari 2013

Äntligen Bloggande med korv och annat!

Äntligen!


Någorlunda frisk från
 en envis förkylning. 




Denna blåsiga måndag så var det korvar både på längden och tvären!Chorizo, grillkorv och falukorv stekta och till detta serverade vi tre olika stuvade grönsaker morötter, blomkål och broccoli. Klassisk svenskt med stuvningar och vad jag vet så kommer det egentligen från det tyska köket där man stuvar mycket mat.
Gott är det i alla fall och ungarna de älskar korvar på alla sätt.
I fredags serverade vi kålpudding och det är ju så fruktansvärt gott och vi gjorde en rejäl laddning för att kunna frysa in och ha vid ett senare tillfälle. Mycket mat av husmans typ blir bättre när det får stå eller frysas ett tag. Blir liksom mer moget i smaken på något sätt. Ta bruna bönor till exempel de är mycket godare om de får stå någon dag och "götta" till sig.
Då många tycker det är jobbigt att laga traditionell husmans kost så kan man med fördel göra storkok och frysa in och vinna mer smak på det. Bra va?

Imorgon skulle Anita komma tillbaka från sin resa, men tyvärr blir det inte så då hon har sjukdom i sin familj. Tråkigt men vi hoppas att det ordnar upp sig.
Peter vår vikarie för Marcus är i full gång och kommer in i jobbet mer och mer för varje dag. Det blir nog bra, men värre är att den vikarie vi haft för Anita i veckan inte var världens snabbaste precis så vi andra fick jobba mer känns det som. Imorgon får vi på begäran en ny och som vi hoppas en bra tjej som dessutom är utbildad kock och ja vi håller tummarna för att det funkar. 

På grund av allmän slapphet "bidde" det ingen blogg i helgen. Var väldigt slö denna helg och prioriterade mycket min egen lathet. Måste ju någon gång göra det också eller hur? Drack vin det gjorde jag och då bland annat ett som jag provade för denna blogg Misiones de Rengo Reserva
MISIONES D RENGO Reserva 2010 från Chile. 89 kr.
doft och smak av massor av vinbär och jag måste säga att jag blev oerhört besviken då viner från Maipo Valley brukar vara av hög kvalitet. Nä detta smakade överjäst vinbärssaft och föll mig inte alls i smaken så
det blir en och svart sådan!

Kommer ihåg när jag började prova viner. Det var slutet 70 tal början 80 någongång som jag genom den bäste av alla munskänkarnas grundare Georg Holmqvist så då drack man alltid vitt till fisk och rött till kött. Det fanns liksom inga undantag på den tiden. Hade man föreslagit någon gäst ett rött till fisken hade man väl fått sparken tror jag. Skillnad då på mina år på Thorskogs slott som restaurangchef och vinansvarig där vi serverade uppemot 80% rött till fisken och givetvis berode detta mycket på den moderna matlagningen och dess mera kryddiga smaker som gifter sig bättre med rödvin.

Arbetade med Ola Andersson (Fd Kocklandslaget) på min egen Kockarnas Krog i Göteborg och Ola som var vald till Sveriges mest innovativa kock några år kombinerade ju rätter hej vilt som var ett rent litet "helsicke" ibland att få ihop med vin och i och för sig även andra drycker också. Kul var det i alla fall att ibland träffa rätt och få gästernas och min egen gom att sjunga lovsånger 

Nu så tänkte jag berätta hur vi engagerar våra femteklassare och fyrorna också lite med för den delen.
Tre dagar i veckan så kommer det två barn och diskar i ca 1 timma. De är från femman och vi har tre femmor så därför tre dagar i veckan. De tycker verkligen det är kul och de kör som bara den med att mata in disk, plocka ren disk och ut med tallrikar i serveringen. Vi tycker ju också det är bra och då inte för att vi fårhjälp utan vi lär också känna barnen på ett annat sätt. Rektor och pedagoger och även föräldrar tycker det är bra att barnen får känna på att arbeta lite. Som lön får de efter lunch glass och vi frågar ju om de inte vill ha någon bit morot istället, men hittills ingen som nappat på det erbjudandet. Fyrorna plockar glas två gånger i veckan och de tycker också det är kul att hjälpa till och givetvis belöningen hägrar ju också.


Nu blev det en lååååååång blogg idag så nu säger jag godnatt och
GLÖM NU INTE ATT NJUTA AV ALLT GOTT SOM FINNS och inte minst att eftermiddagarna blivit mycket ljusare vilket gör mig på gott humör!

Pussar och kramar

Hans



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar