måndag 18 februari 2013

Vett är det lika med Etikett?

Vett & Etikett finns det i skolrestauranger?    
Nja det är nog lite si och så med den saken tror jag. Anledningen till att jag tar upp saken är att en fritidspedagog kom till mig och frågade om vi inte kunde "leka" restaurang med en barn och orsaken är som hon uttryckte det -Så j.... trött på att se barn äta som grisar. De äter inte med kniv och gaffel och t.o.m femteklassarna vet inte hur man gör. Undrar då vad tusan lär dom sig inget hemma om sådana saker eller äter ungarna framför datorn och TV,n? Hmm kan ju undra när man ser barn ta potatisen på en gaffel och sedan hålla den som en klubba och ta små bett. 
Brukar säga till ungarna ibland när de frågar varför man gör si och så vid måltiden? Jo säger mitt mål är att ni inte ska behöva skämmas över ert bordskick på er egen bröllopsmiddag. Då kommer lite rodnad och ibland lite nickar att det förstår man. Med andra ord lära sig vara vuxen även vid måltiden är målet.
Så vi får se hur vi lägger upp denna lek, men det ska vara förståligt så får ta mig en funderare på detta.
Skönt lovet är över eller? Frågade en del barn det idag och man säga så här ju yngre desto roligare att gå till skolan tycker de och det är väl normalt tror jag.
Personligen tycker jag det är bättre när skolan är i full gång och jobbet flyter på och rutinerna sitter.

Tyvärr så är det ju som vanligt problem med vikarier. Elsa har tagit ut en semesterdag på fredag och de ont om kockar så då denna dag tar de min vikarie Malin och sätter oss i skiten istället!
SUCK! Fattar inte att det kan vara så svårt att fixa folk och jag vet jag talar om för har arbetat med att fixa/anställa folk nästan i hela mitt yrkesverksamma liv.
Nu kommer det! INKOMPETENS heter det! Såja nu tog vi i så det dånade och imorgon kommer reaktionen på detta! DE vet min åsikt redan så det struntar jag i.

Nä nu tar vi dagen som varit och rubriken på dagen var GRÖNT e GÖTT!

                                                           


Så vegetariskt vart det och då en äggalåda med rotfrukter, savoykål och smaksatt med bland annat gräslök.
Sedan serverade vi pasta med en rotfrukt och rostad vitlöks sås. Gott och man blir glad när ungar tar om flera gånger fast det är grönsaksmat.
Soppan var Elsas grönsakssoppa och det var också mycket gött!
Satt på vägen hem och funderade på 
något som vore kul att skriva om idag och kom då att tänka på roliga/ udda människor man träffat på och jobbat ihop med. Kom då att tänka på en hovmästare vi hade på Utö Värdshus och som älskade att vara social med gästerna. Det är ju inte fel om det inte går till överdrift och det gjorde det här. Bland annat satte han sig på bordskanten och pratade när gästerna satt och åt och det är ju inte trevligt och ibland gick det så långt att han följde dem i på toa och fortsatte prata. Klagomålen haglade från gästerna och till slut flyttade vi ner honom att arbeta på reningsverket. Sant faktiskt!      Ön hade eget reningsverk och han trivdes verkade det som. Fick la prata med kloakråttorna hur mycket han ville. tilläggas skall att killen var en otroligt snäll snubbe, men som bara hamnat lite fel.
En annan snubbe vi hade där och som blev min vän jobbade som min köksmästare och vi snodde honom från operakällaren. Han var skitduktig och en duktig kökschef och ledare. Sedan hände en grej som tog honom så hårt och det var flickvännen som lämnade honom för en av hans egna kockar och den smällen klarade han inte av utan han sa upp sig och stack till Australien.  
Där lever han än idag i en grop  och gräver opaler i sex månader. De pengar han drar in lever han upp på nåt hotell i någon storstad och där handlar det bara om vin, kvinnor och sång. När kulorna är slut back to work och tjäna ihop till nästa period av fest.  
Härligt liv kanske?
Tycker ju inte att jag är någon Svensson precis, men i jämförelse med honom så är jag verkligen det.
Finns så många underbara och härliga människor man kommit i kontakt med och skulle kunna skriva i timmar om dom, men får lite då och då. Tar en till bara för det är verkligen ett original.
En underbar kock som idag är pensionerad och han var nog en av de mest inspirerande matlagare jag arbetat med. Problemet var bara att han var alkis och frälsnings soldat på samma gång och dessutom konstnär. (idag lever han på sin konst!) Då flaskan tog över så blev det sentmentilatet för hela slanten och då sjöng han frälsis sånger och grät samtidigt som han lagade de mest fantastiska maträtter. Vår köksis kunde ju inte sparka honom för han var absolut den bästa han hade i köket och han skötte ju jobbet ändå. När han ibland var nykter så var det en tystlåten man som mest pratade moral och hela tiden bad om ursäkt för sitt beteende. Sorgligt är det, men idag nykter och erkänd konstär med massor av utställningar bland annat i många andra länder utöver Sverige.

Ok mina vänner kommer att återkomma i ämnet med goa människor, men nu önskar jag god natt och vill bara påminna er om att inte glömma att NJUTA!

Pussar och Kramar


Hans














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar