måndag 11 februari 2013

Mattider och Matmamma mm.

Hej mina vänner!
Hoppas jag inte gjorde er besvikna över att det inte blev någon blogg i helgen. Kom lite emellan om man säger så och ibland blir det ju för lite tid över eller så är man lite trött.  
I torsdags serverade vi en blomkålslåda med god smak och ostgratinerad. Dessutom serverade vi stekt falukorv med pasta och ja det är självklart vad barnen älskade mest!
Fredagens meny bestod av kycklinggryta med örter och en currysauté på fläskskött och båda rätterna var uppskattade av både stora och små gäster.
Nu tar vi lite bilder och sedan lite allvarliga ämnen.
Pasta
 Vi gör så här med vår pasta för att det ska vara så bra som möjligt...
Kokar pastan väldigt al dente och kyler ner snabbt. Värmer sedan i hålkantin 2 minuter i ånga och på med lite olja. Blir som ny kokt om man verkligen kör al dente från början
Malin och Peter i salladsproduktion

Sopor

Blomkålslåda på väg in i ugnen

Stekpotatis på G

Produktion

Barn som provar med smaksked

Så nu till allvaret om barnens lunch och då om tiden/ miljön som barn ska förtära sin lunch. Har tagit upp detta ämne förr och det är nu som det börja hända något då Göteborgs posten tagit upp ämnet och kommunen börjar få lite kalla fötter och vill ha mattider av rektorerna.
Enkelt kan man säga att verkligheten är så här. På 20 minuter ska barnen stå i kö och ta sallad, mat och hämta dryck. Äta och eventuellt hämta på fyllning och även njuta av sin mat. Sedan lämna disk och ofta då stå i kö. Frågan är då hur lång är själva stunden som barnen äter om vi tar bort kö tiderna? Självklart lite olika från dag till dag, men tror att det är alldeles för kort tid för att njuta och få något som helst matro.
Min fråga är åter igen och har ställt den till rektorer för 2½ år sedan om förlängd lunchrast och fick då svaret att jag har 500 personer som ska ha schema och du fyra!!!!
Kalla fötter!
Vad jag frågade om var hur många vuxna som skulle acceptera att stå i kö, äta i en störig/högljud miljö på 20 minuter och sedan arbeta för att prestera maximalt.
Tror faktiskt att det handlar om bekvämlighet och då rektorn är en stark personlighet så får varken vi eller föräldrar någon respons. Nu som sagt var har det börjat hända något i kommunen och jag hoppas verkligen att det blir en förändring.   
Vet att jag anses som en tjatig, kaxig, provocerande, ilsk och med ett hett humör och visst det tar jag, men det gör mig förbaskad när barnens bästa kommer i kläm för egen bekvämlighet. Ser detta allldeles för ofta inom kommunen och suck! När tusan ska det bli krav på de som jobbar. Fortfarande mycket den "gamla" kommunalarbetar stilen här och var  
Vill också påpeka att det finns människor inom kommunen med oerhörd kapacitet och arbetsglädje!
Gnällspik tänker ni säkert nu, men när lugnt och sansat diskuterar problemet så ser berörda ut som om jag är dum i huvudet och det retar mig. Tafsa inte på mitt jobb känns det som!

Nä nu något roligare och tänkte då ta upp lite om mamma Gretas mat igen och som jag förstått så tycker ni att det är kul och intressant.   
Nu finns ju inte min mamma mer men texten ovan stämmer in som jag kände för henne, men nu lite Greta mat........
Mammas köttbullar gjordes på detta vis. Bröd som var på väg att bli gammalt blötlades i mjölk för att mjukna och sedan maldes fläskkött utan fett och nötkött likaså i kvarn. Lökar hackades och bryntes och lite späck maldes ner till sist i kvarnen med det blötlagda brödet.
Färsen fick vilas lite och när den brynta löken var kall så blandades den med färsen.
Annat än den här "skiten" !
Smaksättningen var vitpeppar. salt, kryddpeppar och en skvätt vispgrädde. Provsmakade gjorde man ju av rå färs och efter några mer smaksättningar så var hon nöjd. Sedan rullade vi dem på tallrikar och sedan stektes de givetvis i riktigt smör. Till detta ny kokt potatis och gräddsås och givetvis krösamos (lingonsylt på småländska) Herregud så goda de var och bara oset i köket under stekningen var så otroligt eggande för näsan att man blev så hungrig.   
På tal om mjölk och grädde så fick vi gå till mjölkaffären och hämta mjölk i en kanna  Inte så här stor men på 5 liter tror jag den var och tanten bjöd alltid på kola när man kom. Låter som om jag är lastgammal, men när jag var 5-6 år så kom ICA med ett snabbköp där vi bodde och strax efter kom Domus med ett varuhus och ja charmen med att handla försvann väl någonstans på vägen tycker jag!
Mamma skummade av grädden på toppen av mjölken och använde det i matlagning och till desserter.

Sentimentalitet javisst, men ibland undrar jag om inte vi människor mådde bättre när vi lagade mer mat och inte snabbmaten fanns.
Om man sätter mina olika texter ovan mot varandra så kanske en del av våra barns matproblem finns i kontrasterna kanske?

Inte vet jag, men säker på att det var bättre förr är jag inte, men tid fanns för att njuta av maten förr i alla fall!


Nu mina vänner ska jag ta det lite easy och imorgon ska jag på kurs i matsvinn! Kul va?

Ta vara på tiden och NJUT!

Kramar och pussar!

Hans





















                                       


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar