Mmm här skulle vi vara! |
70-talet som tema var det igår och många pedagoger sa att de kom ihåg denna rätt från sin egen skoltid, Undertecknad också och vad ska man säga om detta då? Gott, men matlagnings mässigt inte så bra. Vi pratar om makaroni pudding på 70 tals vis Så såg vi ut på den tiden på väg till discot. Kolla vidden på byxorna. Hjälp såg vi ut så här?
Snygga tapeter eller hur? Maten var ju ofta brun, grå och tråkig, fast lite positivt kom det på den tiden och då klassiker som oxfile provencale mm.
Barnen tyckte i alla fall att det var jättegott och alternativ rätten denna onsdag var köttfärslåda Tjo-Hej vilket innebar köttfärscremé, potatis och grönsaker toppat med massor av riven ost.
idag serverade vi mumsig köttfärslimpa med gräddsås och lingon samt kokt potatis. Fy tusan så gott! Redig mat som vi säger hemma i småland. Sås, potäter och kröser det är grejer det.
Åt själv två STORA portioner bara för den stora njutningen av vällagad husman. Elsa hade rivna morötter i färsen och det gör ju limpan väldigt saftig.
Om man fyller färsen i mitten så heter det köttfärs grotta och det gäller tydligen i hela landet. Bra med mailning till gamla kockar som kan allt för då får man veta fakta.
Onödig andra rätt idag var Jambalaya på kassler och grönt med tomatsås därtill. Inte många intresserade av denna rätt precis, men det visste ju vi innan och anpassat mängden mat därefter självklart.
Imorgon är det fisk och det på en fredagslunch! Inte min ide att bryta på traditionerna på vilka dagar som vilken mat serveras.
Måndag klassisk dag för rester från söndagsmiddagen eller korvrätt.
Tisdagen är vikt för t.ex raggmunkar med fläsk eller rotmos och man kan säga .
att det är en dag för den klassiska husmanskosten.
Onsdag är det fisk som gäller och inget annat. Svider i hjärtat att man bara struntar i det.
Torsdag är och förblir soppdag i mitt och många andras hjärtan. Idag frågade massor av ungar varför det inte var soppa.
Fredag är lite mer åt kyckling, helt kött hållet tycker jag (fredagsmys).
Nu är det ju bara lunchmat det handlar om och givetvis kan man äta fisk till middag alla dagar i veckan utom
söndag och måndag då det inte finns färsk att tillgå så långt in i veckan. (nja tiderna förändras ju iof)
Jan Öjvind Swahn en man som kan allt om mat traditioner i Sverige. En tid i mitt liv så läste jag mycket om mathistoria och brevväxlade då med denne eminente man. Han tog sig tid med
mig enbart för att jag arbetat på hans favorit krog. (Savoy i Malmö)
På tal om bevarande av traditioner så kommer här mamma Gretas recept på lite lyckade sätt att få maten att smaka gott. Lite socker här och var i potatismoset och på den stekta potatisen kunde få dessa att smaka helt annorlunda än andras. Hon karamelliserade såser redan då och då var den moderna matlagningen vi har idag inte ens påtänkt.
Hon kryddade mycket och då utbudet av kryddor inte var så stort så använde hon fantasin och hon konsumerade böcker och tidningar med matrecept med stor aptit. Min första receptsamling var en pärm där hon klippt ut recept från tidningar som hon tyckte jag skulle lära mig. Bonniers stora kokbok fick jag i present när jag flyttade hemifrån till Malmö för att bli kock.
Ska någon dag ner i källarförrådet och leta upp mina recept och då även min elevbok från Savoy. En slags bok där man skrev in recept och garnityrer och sedan har jag massor av menyer från olika ställen.
Trots att mamma inte tyckte om att jag skulle jobba på restaurang så var hon nog glad att jag blev kock till slut ändå.
En av de rätter hon lärde mig först var faktiskt att göra korv. Elektrolux gamla hushållsassistent gick varm ibland när vi lagade mat och vi bakade ibland massor också.
Denna maskin var ju på sin tid en revolution i köken och det fanns massor av grejer som t.ex elektrisk korvstoppningsmaskin. Mamma använde den oerhört mycket och sådan kvalitet görs nog inte idag och då får de heta kitchenaid o annat.
Stuvad potatis, potatismos, råstekt potatismos, pommes anna var några potatisrätter som hon lärde mig och när jag kom till Savoy var de impade att lillpojken från Småland kunde sådan mat.
Safta och sylta gjorde hon ju som många andra kvinnor på den tiden (få män då som gjorde något i hemmet!) och helst bär och frukt från egna trädgården, men även via inköp från marknader mm. Vi la alltid in ättiksgurka då de köpte en låda på Vrigstad marknad på höstkanten. Det räckte hela vintern och gud vad goda de var! Kan faktiskt känna smaken i tanken än idag!
Nä nu mina vänner tar jag kväll och imorgon är det fredag och i helgen måste det bara bli vinprovning! Slarvat en del med det ett tag, men det beror ju på att saker och ting kommer emellan.
Så NJUT på och
Pussar och Kramar till er alla!
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar