Inte så mycket matlagning i veckan utan en del städning och planering, men då vi lider av frånvaro av personal så får vi prioritera bort det minst viktiga.
Var på kurs i tisdags i svinn hantering hos Eleonor Schütt matkonsult som jobbar åt hushållnings sällskapet. Herregud vad hon är inspirerande och jag var lite skeptisk till denna dag när jag gick dit, men absolut en av de bästa grejer jag varit på.
Eleonor Schütt |
Vi arbetade med tallriks-svinn, köks/produktions svinn, överproduktion/trygghetssvinn och samverkan mellan kök, övrig personal, föräldrar mm.
Så som sagt denna kurs rekommenderas och glömde att vi pratade givetvis om miljö och ekonomi i detta sammanhang och som hör verkligen ihop med ämnet.
Anita ser ut att vara borta nästa vecka också och som tur är har vi fått in Malin som vikarie för henne och vi är nöjda då.
Vi bokför numera vikarier för att se hur många vi har och de dagar vi ingen har under året. Tyvärr gjorde vi inte det förra året. Det hade varit nåt att slänga in i diskussionen med cheferna om löner mm,
Får ju en ny chef första april och jag gråter ju inte över det då jag arbetat och känner personen som vi får. Ni har säkert förstått om ni läst bloggen att vi inte gått så bra ihop min nuvarande chef och jag. Tänker inte gå in mer på varför, men bara säga att det är nog inte hos mig det brister. (bara lite!) Ja det kan man fråga sig?
Idag blir bloggen lite kort då inspiration tryter. Nejdå bara skojade lite utan det är tiden mest som tryter då det är annat som ibland pockar på min uppmärksamhet.
Tänkte i alla fall skriva nåt om häst lasagne. Om man nu hittar hästkött med konstiga mediciner i frysdisken i butiker då undrar jag vad skulle man hitta i storköks produkter som tillverkas av samma företag typ Findus mm. Köttbullar, pannbiffar, fiskbullar mm vad innehåller det om inte bara E-ämnen det kan man verkligen undra.
En snubbe berättade för mig (han hade jobbat i fabriken i Kungshamn) vad fiskbullarna innehöll och det var allt annat som fisken bestod av utan kött. Allt maldes ner i en kvarn och tillsattes med konsistensmedel och annat skit. Det han tyckte var värst var lukten.
Personligen tror jag att laga mat från grunden med råvaror från kända producenter är enda sättet att vara på säkra sidan för att få bra mat.
Sedan har vi alla tillsatser (E-ämnen) som vi inte har en aning om hur denna cocktail av tillsatser påverkar våra barn som växer upp med det i maten varje dag och måltid.
Fanns ett TV program för några år sedan där bl.annat Bert Karlsson var med och tog reda på fakta och då ihop med riktigt bra kockar som försökte med blandat resultat lära kökspersonal att producera bättre mat.
Synd att det lades ned då det var oerhört viktigt att belysa hur illa det är på vissa skolor.
Paul en snubbe och fantastisk matlagare som var med i programmet.
En liten annan anekdot från skolmatslivet...
För några år sedan när Torslanda var egen stadsdel så hade vi köksträffar då och då och vi fick bland annat i uppdrag att komma med förslag på rätter / idéer som passar in i skolan. De flesta var väl ok, men så var det en som hade ett recept på följande..
En del tomatsåspulver + en del brunsåspulver kokas ihop och serveras till färs rätter. Nu var det ju så att färsbiffarna självklart var färdiga och serverades med förkokt potatis. Snacka om gastronomi och E ämnenas goda dagar och de "duktiga säljarna" på Knorr, Findus och andra "skitbolag" de jublade ju.
Tyvärr så här ser det ut fortfarande och när man frågat "tanterna" om de lagar mat hemma på samma sätt så säger de nej, ??????????
Tror att det måste till en revolution!
Nä nu god natt och om allt vill som det ska så kommer det en blogg med vin i helgen.
NJUT PÅ DÅ!
Pussar och Kramar
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar