Så nu till färsen igen och vi serverade två goda färslådor och den ena var med råstekt skivad potatis, lök och köttfärs smaksatt med kryddpeppar och bräserad i buljong. Gott och lite sjömansbiff stuk på det hela.
köttfärs bakad med gräddig tomatsås och gratinerad med ost. Gött så det förslår och bra måndagsmat tycker jag
I fredags vart det fesk och vi serverade strömning stekt med dill och en kall vitlökssås därtill. Kolja filé pocherad och serverad med en smörig dragonsås (lite av barnens favo) och kok-plugg. På tal om fredagen så hade vi på nytt en ny vikarie (igen) Ma heter han och från början från Kina och
han har varit i Sverige i över 20 år och det är kul att jobba med kinesiska kockar för de är ju ofta noggranna och fantastiska med knivarbete och sedan är de väldigt snabba i jobbet. Trevlig kille dessutom!
Måndagen går vi tillbaka till och det är ju vår jobbigaste dag då vi startar upp med nytt salladsbord, grönt och frukt samt bröd kommer med leverans och vi ska leverera massa frukt, bröd mm till Bottnevägens förskola som vi lagar och skickar mat till.
Ok nu tar vi lite bilder från denna dag som i dag!
Lillebyskolan |
haricot verts i vitlök |
Salladsbord idag |
Elsas fisksallad på kyla |
Köttfärslåda |
200 liters gryta i närbild |
Våra nya boxar för matleverans |
Frukten kommit med leverans |
Trodde det i helgen skulle blivit en blogg och då med vinprovning, men det kommer alltid något emellan så ska ta och skärpa mig. Är lite slö på helgerna då veckorna är fulla av arbete och träning.
Björkängsgatan 27 i Sävsjö där växte jag upp och det var ett lugnt villaområde med mest barnfamiljer och en idyll helt enkelt. Vi bodde i ett stort hus (då stort känns litet idag) med en trädgård och där mina vänner växte det en del godis. När jag var liten hade vi en häck med trädgårdshallon och potatisland samt givetvis grönsaksland med allt från rabarber till ärtor. Underbart när man plockade in vinbären och mamma syltade och saftade och hela köket var i full aktion med inläggningar mm.
Kärleken till den fräscha och färska råvaran lärde man sig och det tråkiga var ju att rensa, men det var man tvungen att göra.
Kommer ihåg att pappa blev ilsk när man snodde grönsaker i landet, men det var ju så gott att äta det direkt från landet. Kommer väl ihåg hur njutningen var när första färskpotatisen skördades och den härliga smaken ihop med smör var helt enkelt underbar. (har kort på min pappa nånstans när han är och plockar potatisen och några där han och min farbror går och slår med lie)
Blir lite nostalgisk och ska bara tid finnes leta upp recept i källarförrådet bara det att det sur som om en tromb har kört runt där, men det kommer.
Mat är och kommer alltid vara en väsentlig del av mitt liv och det beror på mycket av min mammas mat och kärlek till maten.
Ska bara ta något matigt direkt från min barndom och det är det vankades pannkakor var det alltid lingonsylt i vispgrädde därtill och gräddig mjölk i glas. Man åt och åt och glömmer aldrig dessa smaker ihop.
MUMS!!
Nä nu ska jag ta och träna lite så man får rum med mer gott äta och det med gott samvete! På tal om det så funderar jag på att äta mer grönt för både hälsan och miljöns skull.
God kväll nu mina vänner och NJUT av att dagarna blir ljusare och vårens primörer kommer snart. Ska i mars ha kurs i lamm till påsk och det blir nog med mycket av vårens njutningar.
Puss och Kram till er alla !
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar