Vi var på Ryaskolan i Biskopsgården och det var so förflyttas tillbaka till sin egen skolgång. Hela skolan var och andas min skolgång på sjuttiotalet. Tegel och klotlampor i inredningen precis som på Hofgårdsskolan i Sävsjö på min tid. Här lärde man sig både ett och annat såsom röka, halsa mellis och jaga brudar. Lite övrigt också förstås!
Elsa skär lever |
Mjölas innan stekning |
En bit av vår lever som vägde 8 kilo. |
Så här gör man gräddstuvad lever..
Skär lever i tärningar eller skivor. mjöla och stek och skiva och stek massor av lök.
I en gryta och på med mjölk och tjockgrädde. Salt och peppar och låt puttra ihop. Det reder sig själv och herregud ! Vilken smak. Kröser till givetvis och nykokt potatis. Detta är en av mina absolut bästa måltider på Lillebyn! Tjoho!
Som parentes kan vi tillägga att vi serverade köttfärssås med stekt, kokt potatis och couscous att välja på. Haha klart vi måste ha ett bra alternativ.
couscous |
Imorgon är semesterfredag och på lördag ska jag få träffa tre av mina barnbarn och då den minsta lilla Siri 4 månader. Så mysigt och skulle vilja lägga ut bild på henne här, men nej det gör jag inte.
Skrev ju om vårprimörer häromdagen och tänkte berätta lite om två härliga råvaror som jag växte upp med i restaurang på vår tider. Det ena var vårkyckling de vägde inte mer än ca 200 -300 gram och vi stekte dem och la upp på brödsockel på silverfat. De var stekta i smör och persilja och så mjälla och goda.
Här ser ni storleken ungefär
Brödsockeln är en utskuren kub i vitt bröd med hylla för fågeln att ligga i. Friteras gyllenbrun och limmades fast i fatet med en mjöl och vatten blandning.
Rotiseur spisen hade fullt upp det kan jag lova (Är medlem här sedan 1988). En stekvändarorden för yrkesmän och några glada amatörer med mycket pengar.
Den andra råvaran är Di lamm och nu får jag min djur älskande dotter på mig igen. Det är ju dock så att människan är ett enormt rovdjur så är det bara eller?.
Djuret får var högst 2-3 månader och fött i januari och väga max 20 kilo. Huja mig vilket kött! Serverat med t.ex pommes Anna och gräddig rosemarinsås och gele från vinbärsbusken. Givetvis är köttet rosastekt och späckat med vitlök.
Halleluja! Känns det som när man får smakminnet att vibrera och längatan blir enorm till dessa njutningar.
På tal om njutningar så måste jag "rensa" i vinförrådet och tänkte ta några goda vänner till hjälp. Har bland annat en Montepuliciano d Abruzzo från 95 som pockar på min uppmärksamhet och en Bodega Lan från 80 talet är läge att ta nu.
Återkommer när jag smakat. (synd inte ni alla kan få vara med!)
Igår var det hockey och då jag förstått att inte alla håller på mitt lag ( förstår ju inte att de inte gör det!) så är jag glad med 6-0 vinst igår.
Det är också en njutning med sport, men ibland också en plåga.
Har ju skrivit mycket om min Mamma Gretas mat och funderar mycket på hur mycket ens barndom påverkar det som man tycker om och inte tycker om. Blir lite ledsen när man pratar med barn och hör vad snäva referens ramar de har när det gäller mat. Tycker det är sorgligt att många (inte alla) föräldrar inte låter barnen få vidga sina vyer inom gastronomin.
Hör ju barn som varit utomlands och enbart ätit svensk mat. Va det är ju inte klokt! Ta ansvar och lär barnen
smaka på all den gastronomiska rikedom som världen erbjuder och för guds skull lär barnen äta som "normala" människor och inte som små grisar.
Bordsskick borde också ingå i skol undervisningen är min åsikt!
Idag på studiedagen kom det upp hela tiden om våra kära pedagogers oförmåga att äta på ett föredömligt sätt och tydligen är det en trend.
LCHF tror en del är ok när man äter pedagogiskt! Jösses man ska lära barnen äta och inte banta väl?
Visst det är inte bra med för mycket snabba kolhydrater men jag tror på varierad kost som lika med hälsa.
Ibland blir man dock så glad när man ser ungar smaka på okänd mat och komma tillbaka och säga att de vill ha mer och att det var jäääääätttttttteeee gott! Så kul och det värmer hela hjärtat.
Nix pix inte mer gnäll!
En lista på nåt var ju länge sedan och kom då att tänka på mat som är Rock & Roll för mig. (om ni inte förstår så sorry!)
1. Bruna bönor är realy basic Rock!
2. Rotmos med fläsklägg är verkligen att rocka fett!
3. Pizza är smetig italiensk ballad rock
4. Råbiff that is Metallica
5. Kyckling med hot spices är blues rock från Louisianna
6. Stuvad lever är lite engelsk poprock typ 80 talet
7. Tomas Ledin, Orup och andra smöriga gubbar är sur ytterrock!
8. Lamm är krullig Europe, pudelrock smörja
9. Smörsås Tja Gyllene Tider kanske?
10. Black Sabbath, Led Zeppelin, mm goa band är grillat blodigt kött med heta såser och goa "feta".......
Haha tycker det blev en kul lista eller?
Nu kväll och så njut gärna och mycket ty man vet inte när man får det igen!
Pussar och Kramar till de som vill!
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar