Läser om det svenska skol-kocklandslaget som ligger träningsläger inför OS och jag hoppas de verkligen går långt för då lyfts nog skolmats Sverige en bit till och de som tycker att det var bättre förr kanske blir lite tystare. Då tänker jag både på ätande och personal som har ont av att köken inte längre är nåt som man bara såg ner på.
Har ju förstått att alla inte tycker det är kul med förändringar och att prioriteringarna blir annorlunda och kraven allt högre.
Härligt när fiskpinnarna är ett minne blott och nya härliga hemlagade kärleks tillagade rätter finns överallt på menyn. Vi dissekerade fiskpinnar en gång och den rena fisk som fanns utan panering var dyrare än färsk oxfile. Jösses va dumma människor är som betalar 400 spänn för fryst fisk!
Borde finnas en lista på företag som kommuner absolut inte ska ha med i sina inköpsavtal och det är sådana som stoppar i massa skit i sina produkter och dessutom tar hutlöst betalt för skiten också.
Ett exempel på nåt som inte är klokt! Vadå lockar fram den goda smaken? Måste ju då vara fel på råvaran eftersom du behöver locka fram smaken eller?
Finns faktiskt barn som är beroende av denna så kallade krydda och som får abstinens om de inte stoppar i sig snabb mat med tillsatser. USCH!
Nä nog med detta om detta. Nu tar vi och funderar på nåt trevligt istället och kom då att tänka på vad en unge sa till mig idag.
- Hans du har faktiskt rätt. Det är gott med grönsaker till maten.
Gud va skoj det är att få höra sånt och det är det som är värt allt slit och skit i övrigt man har och får.
Lärde mig en annan sak idag också som en kock kompis sa...
- Hörs du inte och väcker du inte någon reaktion då har du inte skrikit tillräckligt högt för ditt arbete och mission.
Det ska ni veta att för mig och en del andra kollegor är inte det här bara ett jobb man går till utan man har en drivkraft för att få till förändringar inom skolmaten och det enbart för barnens skull så de växer upp med goda förhållanden till mat och måltiden.
KOCK ÄR INGET MAN BLIR UTAN DET FÖDS MAN TILL!
Alltså talang och vilja att lära och få delge sina gäster att njuta av det man tillagat och inte bara producerat. Det är skillnad det!
Funderar på någon lista som kan vara lite intressant och då kom jag att tänka på min CV, men det är nog bara intressant och inte speciellt kul utom för mig?
(Funderar på ibland och hänga upp den i matsalen! CV,n alltså.)
Nä vi tar istället en lista på mina svenska favorit dansband. Haha det trodde ni va? Avskyr skitmusiken så vi tar istället mina svenska favorit kockar och som jag känner. En del mer och en del mindre.
1. Nr one allways outstanding i Sverige Mattias Dahlgren
2. Gubben! Leif på Kometen
3. Danne Lexö . Go och trevlig!
4. Erik Lallerstedt. Super kock!
5. Givetvis Krister Lingström som var först med 2 stjärnor i Sverige.
6. Karin på Öland Fransson för hon verkligen slåss för färska örter mm.
7. Bengt på Linnea. Super nice kock.
8. Håkan Thörnström som ev. kommer och gästspelar hos oss.
9. Fond- Stefan givetvis.
10. Får väl ta med Christer Svantesson som jag beundrar för sin förmåga att komponera smaker.
Många fler finns det och finns en lista på så kallade kockar också som inte vet vad yrkesstolhet är och ännu mindre brinner för yrket. Men det tar vi en annan gång tror jag.
Ok friends ta och njut av denna sensommar kväll och hoppas ni och jag får ta del av det goda som livet ger!
Kramar och Pussar!
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar