tisdag 21 augusti 2012

Bättre förr? Va då det tror jag inte!

Jaha nu är sommaren över eller? Känns lite så nu när höstterminen gått igång idag och på ett sätt ganska kul att träffa barnen igen och så förvånas man över hur mycket en del växt på bara en sommar.
Lite halvt kaos blir det ju i matsalen de första dagarna då alla ska ha nya platser och en hel del nya små nollor som ska lära sig rutiner och bara att veta var man ska sitta är ett stort projekt. Kommer ihåg förra året då nollorna då var tysta och blyga och nu när de gått ett år så är de fulla av härlig självkänsla och go attityd.


Några små förändringar i matsalen har vi gjort och det största är nog att besticken finns ute på borden i snygga betongkrukor. Snyggt va?
Positivt för de minsta att slippa hålla balans på både tallrik och bestick när man ska ta mat och apropå tallrik vi har köpt in PORSLINSTALLRIKAR så nu slipper vi snusk-plasten som jag tycker är så äckligt.
Hoppas de kommer hem i veckan och att alla tycker det är bra. Motståndet bland mina kollegor var ju att det är tungt, men då tog vi hem ett prov på en extralätt tallrik och då tystnade protesterna.

Dessutom har vi för att minska svinnet infört smakskedar som barnen innan de tar mat kan smaka om de gillar det eller vill ha alternativ rätten.
Om man provar så tror vi att man inte slänger mat som man tagit åt sig i onödan.
En snygg 
låda i svart med plastskedar ovanpå och hink att slänga i under. Fräckt tycker vi!
Vi kommer även införa en tallriks svinn-mätning under terminen och om det slängs mindre än 3 kg per lunch i snitt under terminen så serverar vi en härlig dessert buffé i januari.

Linser och Quinoa på prep till salladsbuffen idag. Vi serverade givetvis vår säsongsbetonade och härliga salladsbuffé idag och som varmrätter var det Toscana pasta (bacon, tomat) samt en krämig kassler sauté med antingen ris eller potatis. Mums båda två tyckte våra gäster.

Tänkte idag komma med en lista på vad som bättre idag inom kök och restaurang på både kommunkök och restaurangbranchen. Får ju höra att det var bättre förr och jag tycker nog inte det var så mycket bättre förr. Kanske nåt?

1.  Mindre fylla!
2.  Mindre halv och hel fabrikat inom skolköken. (jämför med bara för 10 år sedan)
3.  Mindre snusk då egenkontrollen och hälsomyndigheten är hårdare idag.
4.  Mer säsong och därmed bättre kvalitet på råvarorna.
5.  Mer respekt för kök och restaurangfolks kunskaper och yrket som så.
6.  Tusen gånger bättre vinlistor på krogarna.
7.  Kvaliteten i snitt på skolmaten har höjs skyhögt! 
8.  Kunskap styr oftast (Mmm kanske inte i hela SDN VH)
9.  Utbildnings nivån på "bambatanterna" är så mycket högre. Ger bättre kvalitet. Eller?
10. Mer män i kommunala kök och mycket duktiga kvinnliga kockar på krogen. Yes!

Kan fortsätta länge och något som var bättre förr var nog att för arbeta som kock var du tvungen att göra gesäll prov och därmed visa din talang. Det vill jag och många ha tillbaka. 

Imorgon blir det Italien fiskar, men detta återkommer jag till då och nu så tackar vi för idag och så hörs/ses vi snart igen och för tusan glöm inte NJUTA av livet goda!

Pussar o Kramar om så önskas!

Hans

PS. Äh vi tar i ett tag till och då vill jag bara säga att älskar du inte det du gör så kommer ingen att det ju gör heller! DS. 



  



2 kommentarer:

  1. Vad irriterande det måste vara att stå ut med din arbetsplats och dina arbetskamrater som du anser vara riktiga gnällspikar . Har du tänkt på att byta arbetsplats kanske ?
    Ärligt talat skulle jag inte vilja ha dig som arbetskamrat, med den inställningen.

    SvaraRadera
  2. Kanske det eller köpa öronproppar!
    Vill påpeka inte alltid gnäll. Kul ibland också!

    SvaraRadera