Vår andra soppa var majs-tomat arabisk touch! Fundera ni på vad det kan vara för något?
På fredagen hade jag semester och fixade och donade för min viltkurs på lördagen och ja som vanligt (nästan) så kom det ingen vikarie. Allt var ju klart, men tydligen hade hon ringt sig sjuk. Ofta konstigt nog så är vikarier sjuka och det är inte kul och vara ledig när man blir orolig att mina kollegor sitter i "skiten".
På fredag är det Marcus som har semester och hua mig hoppas vi får någon då.
På denna lördag så hade jag kurs i viltmatlagning på pedagogen i medborgarskolans regi. Mina elever producerade och åt och producerade mer och åt ännu mer samt givetvis med massor av goda viner. DE var som det verkade nöjda med dagen och det är kul för några kommer tillbaka till mina kurser gång på gång.
Sätter in lite bilder från lördagen här och om ni undrar så är det godkänt av de som är med på bild.
Älgstek |
Jättebra affär |
Koncentration |
lågtemp stekt älgstek |
Två glada tjejer i produktion |
Ett gott gäng |
Viltfärsmacka med rödbetschutney och svamp |
Njutare! |
Det var en lång dag 11.00 -19.00 för deltagarna och några timmar mer för mig så när kvällen kom var det bara o slänga sig i soffan och pilla lite i naveln!
Idag måndag var det våt gröna dag som vi kallar med rubrik "Kålrot mm." och vi serverade en Kambodjansk risrätt (Kambodja är vårt tema denna vecka) och riset var då kokt i kokosmjölk och med lime samt grönsaker. Till detta serverade vi en mild mynta sås. Vår andra rätt idag blev bön lasagne och ja det var nästan lika gott som vanlig lasagne. Båda rätterna var i barnens smak, även om en del barn sorterar ut bönorna och inte äter dem.
På tal om det så var vårt snitt svinn i oktober 2,5 kg per dag på 500 ätande!!!!!!! Va säger ni? Är det inte fantastiskt och det bevisar verkligen att engagemang lönar sig eller hur?
Har nu lagat mat till mig och min plast eller bonusunge eller kompis Emilia och då köpte jag en falukorvsring och sedan bara kylskåps rensning till detta. Det blev ugnstekt falukorv med tacosås och sweet chilisås på korven samt tex mex ost. Detta stektes på rotfrukter och andra grönsaker i ugn och kryddade med timjan och basilika. . Ungen säger att det är gott så då är det det då hon är kräsen emellanåt. (bortskämd Haha)
Här en bild när det nyss kommit ut ur ugnen
Det här blir nog en rätt i skolan snart och jag tror det skulle bli uppskattat,
I min barndoms matupplevelser så gjorde ´min mamma så att hon späckade korven med äpple, lök i skivor och sedan senap och ketchup på samt ost. Givetvis så klickades det på rejäla smörbitar ovanpå. Gud så gott det var och så hemgjort mos till detta.
Har massor av matminnen från min mamma och när jag var sju år så fick jag göra min första matgrej och det blev hemgjord leverpastej på enligt alla konstens regler. Lever och späck, ägg och grädde mm. Sedan var jag fast besluten att kock det skulle jag bli. Hon gillade inte det då hon i sin ungdom jobbade på krogar i Stockholm mm och då pratar vi "first class"! T.ex Stallis och operakällarn med mera. Hon var ju religiös så så hon tyckte det var en farlig bransch med alkohol mm så hon avrådde mig. Det hade hon inget för tyvärr då jag bara älskade att laga mat och när det inte gick att hindra mig så gav hon mig hundra procentigt stöd. Greta hette min mamma och det var en kvinna med stark vilja, men med ett stort varmt hjärta och fy tusan sådan fantastisk mat hon kunde göra. Tror hon är i kockarnas himmel nu för hon fuskade aldrig!
Nä nu blev jag lite sentimental så tårarna rinner lite, men det är väl så det ska vara kanske.
Nu till morgondagen som kommer att gå i svensk husmans tecken. Doppsko blir det: Nu undra nog en del vad det är eller? Jo det är gräddstuvad pytt i panna med gurka och rödebetor. Slänger man till en äggula så kallas det föt pytt a´la Bellman. Klassiker från krog menyer från förr.
Mitt småländska hjärta får ju sitt också då vi kör isterband med persiljesås, kokt potatis och rödbetor. Fy tusan så gott det är då!
Nyss ätit, men blev ändå sugen på det!
Ok mina vänner och även ni andra som läser det här. Önskar er en fortsatt trevlig måndag kväll med en god natts sömn därpå och glöm nu då för guds skull inte att NJUTA!
Pussar och Kramar från
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar