tisdag 27 november 2012

Kalkylering i sol! (kanske?)

En rekommendation till er alla. Läs Metro idag om miljö och vad som händer med vårt klimat! Jag blir rädd för vad vi ställer till med vi människor. Om man nu tittar på vårt jobb inom köken så finns det massor vi kan bidra med för att miljöförstöringen ska bli lite bättre. Hör ibland att det lilla jag gör spelar ingen roll. Jo det gör det om alla gör det lilla så blir det stort. Vad kan man göra då? 
Jo bland annat...
Släcka onödig belysning
Inte låta vatten rinna! (allt vatten på jorden är allas!)
Spisar mm avstängda när de inte används
Diska fulla diskbackar
mm. 
TÄNK PÅ EDRA BARN; BARNBARN OCH DERAS AVKOMMA! De skall också leva bra eller hur?

skört som ett ägg mina vänner!
Undrar hur kommunen tänker med miljöpåverkan av alla matinköp från hela världen. Oerhört med transportert ju.

Jag min dumskalle har glömt kameran hemma två dagar i rad så det blir inte så mycket bilder, men får väl stoppa in lite gamla kanske.
Träffade på en av Göteborgs kändis kockar på hemvägen från jobbet och han tyckte min blogg var kul  och läsvärd. Kul när han själv skrev i dagspressen om mat i flera år.
Han sa också att det är kul att skolmaten får ett lyft av alla restaurang kockar som kommer in i köken. Vi bestämde att han kommer ut och käkar hos oss en dag.
Nu till denna veckas kulinariska utsvävningar. Igår serveras det en indisk kikärtsgryta och Indien är vårt lilla tema denna vecka  kryddor i maten är det som kännetecknar indisk mat och i detta enorma land så är bortåt 70-80 % vegetarianer. Fantastiskt eller hur?
Ett fattigt land, men rikt på kultur och inte minst inom matens område. En liten dröm är att få åka dit nångång.
Andra rätten var en varm potatis och kålsallad med fetaost och soltorkade tomater. Båda rätterna var mycket uppskattade.
Skrev ju nångång om min slumpvisa ugns falukorv med sweet chili sås och tacosås samt ost på som blev till av så kallad kylskåps rensning. Det serverade vi idag och mums va ungarna gillade det. Pasta eller kok plugg att välja på därtill. I frysens lager hittade vi en köttgryta från Libanon och det var vår andra rätt.

På torsdag fyller ju Lilleby skolan 20 år och det firas på olika sätt i skolan vi kommer att servera helstekt
lågtemp karre med flera olika tillbehör såsom gräddsås, gele, inlagd gurka mm.
Som dessert får barnen hemgjord fruktsallad som vi skall börja skära imorgon. 
                                              
Funderar på hur mycket pengar som vi får för livsmedel nästa år? Har haft samma siffror i flera år trots ökat barnantal och dyrare inköps priser. Ingen uppräkning här inte!
Undra sa flundra vad som skulle hända om man inte kunde trolla med ingetting? Fick la sparken då.
Har arbetat med ekonomi inom kök och restaurang i många år. Började som sous chef på Hotel Ramada och fick lära mig räkna matprocenter mm och har gått deras interna kökschef utbildning och det handlar mycket om ekonomi mm. (tycker det är kul och räkna!)  Förresten undrar  hur många kockar som vet vad en utvinnings kalkyl är?
Satt med i en arbetsgrupp inom Sara Hotels (kökschef Gothia då)  och gjorde manualen för food and beverage,  kalkylering mm inom kedjan. Inte mitt fel att de konkade! Dåren som var chef för koncernen köpte en tomt för hotel bygge på Manhatta för nån miljard. Bra, men bara det att de inte fick bygglov! Smarta grabbar va?
Ok vi tar en tävling! Den dom kommer och berättar vad en utvinningskalkyl är får en surprise av mig!
Vad får vi se, men det blir nått trevligt!
Idag måste man som kock, kökschef mm. kunna räkna annars tror jag att man får problem. I min lilla värld så är excel ett underverk! 
Tråkigt o tjata om matte eller? Nä vi tar en go lista på vad jag saknar just nu!
1. SOL!
2. SOL!
3. SOL
4. 
5. Vår och sommar.
6. Saknar alltid mina barn och barnbarn och de kommer ju först det hoppas jag ni fattar eller?
7. Nyheter som är positiva och inte bara elände
8. Mera sol!
Finns ju mycket mer, men får väl återkomma till det en annan gång!

Nä nu blir det hockey och vila efter ett hårt pass på gymmet.

Ha en go kväll i njutningens tecken för det är ni värda!

Pussar och kramar

Hans





 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar