Vad hemskt! Över en vecka sedan jag bloggade senast och visst finns det bortförklaringar för detta och här kommer en del.
Arbetat lite förra veckan och massor av saker kom emellan, men ska nu skärpa mig lite och nu går jag och laddar upp batteriet på min kamera så det blir lite cool bilder här också. Så ser min kamera ut och den är ca 6 år gammal, men funkar bra. Har i och för sig en bra mobil nu och kan ta kort med den också. Så nu finns det inga ursäkter mer.
Förra veckans meny är ju historia, men jag var på semester torsdag och fredag och " flickorna" samt Peter och vår vikarie Pär skötte sig med den äran. Brukar lägga in bild på vikarier här, men fick tyvärr nej av honom.
Igår var jag på föreläsning om framtidens kött på Studium här i Göteborg och det var väldigt bra och givande. Per Jensen professor på Linköpings Universitet och författare till boken "hur mår maten?"
Han pratade mycket om djurhållning och skillnaden i Sverige mot utlandet. Hua man funderar verkligen på att inte äta kött från vissa länder efter detta. Mycket intressant!
Sedan var det någon som jag är med i facebook - grupp nämligen VD för gröna gårdar Märta Jansdotter och hon pratade mycket om uppfödning på gräs och örter kontra kraftfoder.
Ung och fantastiskt duktig. Gröna gårdar representerar ca 30 kravmärkta gårdar och om ni är smarta köp kött och mjölk från dessa!
Sedan kom ju en 2009 års köttkock nämligen Fredrik Andersson som också nu blivit medlem i kocklandslaget. Han pratade mycket om deras filosofi på restaurang West Coast på Gothia Towers där han är köksmästare. Han värmde verkligen mitt kockhjärta när han pratade om vad kvalitet är för honom och att livet på restaurang tallrikarna består av så mycket annat än filé.
Vi fick även smaka på en del godsaker av elever på skolan och det var mycket gott.
Nu kommer något viktigt!
VI MÅSTE ÄTA MINDRE KÖTT! ANNARS GÅR DET ÅT H......!
Nu så till något annat och vi tar maten vi serverat dessa två dagar denna vecka. Igår vart det en grön och skön dag med chili på grönsaker och baljväxter. Serveras med lite hetta och basmati ris. Mycket gott!
Som alternativ serverade vi potatis och ägglåda och den gick åt som smör och det gjorde även soppan som var en gräddig grönsakssoppa. Elsa vet inte om det men hon gjorde en klassisk fransk Potage Garbure!
Så det kan bli va!
Idag var rubriken på lunch matsedeln "Kvack" alltså fjäderfä och det bidde en gryta på kyckling med chili och dragon och den var toppad med grädde. Mumsigt värre!
Körvsauté var alternativet och den var smaksatt med bland annat senap.
Jaha mina vänner och särskilt ni som jobbar inom kommunala kök håll i hatten för nu ska jag berätta något riktigt hemskt.
Var ute och svirade på krogen häromkvällen och träffade på lite gamla deltagare på mina matlagningskurser på Lipp. De hade med sig en väninna som jag pratade med och som vanligt frågar man ju vad man sysslar med.
Hon jobbade inom en stadsdelsförvaltning i kommunen på HR avdelning (typ personalavdelning) Vi kom lite in på företagsamhet kontra kommunal verksamhet och hon blev mer och mer upphetsad av denna diskussion och som jag är så trimmade jag henne lite (elakt det vet jag!) och till slut när vi kom in på personal inom kök i kommunen så kom hon med följande åsikt...
- De som jobbar i köken är bara slöa och röker hela dagarna!
HJÄLP! Hon jobbar med människor och så fruktansvärda åsikter om oss. Jag hälsade henne välkommen till oss att komma och äta lunch så kan hon ju se om vi med det vi serverar kan vara slöa.
Visst finns det alla slags personer i köken, men att generalisera så och jobba med människor är ju inte klokt.
Nä nu tar vi nåt roligare istället
Vårprimörerna är på G! Sparris och andra grödor växer så det knakar och gu va det ska bli gott! Rabarber och nässlor går att plocka redan nu i våra trakter och nässelsoppa är ju underbart. Vaktelägg därtill så är det nästan så man kreverar av glädje
Rabarberkräm eller varför inte rabarber consomee? Så hiskligt gott ju!
Snart kommer ju även vår bästa primör nämligen färsk potatisen. Mums med smör och flingsalt.
Längtar efter detta må ni tro och hoppas ni också ser fram emot dessa njutningar?
Såg på tv programmet Fantasterna på fyran igår och då tävlade de i öl. Det var så kul då en gammal kollega till mig var med, men tyvärr så rök hon i första omgången. Det var i alla fall intressant och försökte se vad jag kunde och faktiskt på vissa saker som man kunde gissa på utan att lukta och smaka så hängde jag med ganska bra.
Hoppas det kommer om vin också!
På tal om vin kunskap så känner jag en snubbe/vinexpert/krögare som jag var på en provning med en gång och det var bara producenter från Frankrike där. I en monter testade han ett vin och till säljarens förvåning så förklarade han vart i vinkällaren flaskan hade legat. Alltså inte exakt var utan om den hade legat högt eller lågt. Efter ett samtal till gården så bekräftade de att det han sa var riktigt. De var otroligt chockade vill jag lova. Denna man Pssst är Sveriges ende världsmästare i vin en gång i tiden. Kul!
Näsa för det kan man säga Har faktiskt betydelse för vinets utveckling om det ligger högt eller lågt. Luftfuktighet och värmen är det som påverkar då.
Så imorgon tar jag med mig kameran och fotar för glatta livet och det vi serverar imorgon är frestelse utan Jansson kanske bara Jans frestelse då det är skinkfrestelse som vi har. Aldrig gjort så det blir nog lite kul att smaka på.
Många klassiska rätter som gjorts om i skolköken för att passa barnens smaker och givetvis ekonomin också. Fast kalla kokt ris med ärtor och lök för risotto det är ett hån mot alla italienska kockar och den italienska matkulturen. Tycker jag i alla fall! Ni får tycka vad ni vill om detta, men jag anser väl att rätten är ok, men ta bort namnet då!
Jaja mycket tjat om inget som vanligt så nu tar jag och slänger min "vackra" lekamen i duchen och sedan blir det o hänga i soffan med min hundkompisar då jag är helt ensam hemma. Inte så dumt ibland faktiskt!
Så då önskar jag er en trevlig kväll och en natt med god sömn och dröm gärna om livets alla njutningar!
Pussar och kramar på er som har lust!
Hans
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar