torsdag 11 april 2013

Fisiga kossor och risodlingar!

O Yes! Enligt SMHI å ser vi en ljusning mot våren.  Ni må tro att jag längtat. Efter mitt inlägg häromdagen så får jag många förfrågninghar vads det är som händer. Ni får bida er tid så småningom när det är läge ska ni få veta hur man kan bli behandlad om man säger vad man tycker. Men till dess är vi tysta
                                                           
                                                  
Nu till något mycket roligare och då mat givetvis! I tisdags var det fesk på menyn och vi serverade färsk Bleka med fräst kapris, rödbetor och bönor. Så gött! Responsen var hög på denna rätt och jag var lite rädd att det var lite för vuxen-mat. Ok vår andra rätt som var Sej med dragonsås var ju populärare bland barnen, men ändå många som gillade Blekan.
Igår så var det färsigt värre med en låda på köttfärs fräs och potatismos och denna var smaksatt med lite afrikanska tongångar bland annat afrikansk curry. Som alternativ serverades det en go fläsk köttsgryta.
Idag är en grön dag och då bidde det Ängamat och kålrotsbiffar med Thai-salsa. Ängamat är ju krämigt och gott och personligen är det en liten favo bland soppor.
En rätt som fanns redan på min barnbespisnings tid. Tanterna kunde verkligen göra god mat. Har faktiskt mest trevliga matminnen från min skoltid utom då på hemkunskapen där vi inte fick lära oss nåt. tur att mamma höll uppe mitt intresse för mat och tillagningen av densamma.
Imorrn är det fredag och då blir det kyckling gryta på olika sätt och vi kommer servera Basmati ris till det. Vi undviker annars ris så mycket som möjligt då odlingen av ris är inte bra för miljön. Odlingarna släpper ut oerhörda mängder metangas tydligen mer än fisande och rapande kossor. Vi har minskat serveringen av ris med ca 50%Hmmm undrar hur mycket hundarna hemma släpper ut då det luktar nåt så fruktansvärt. Så jäkligt ibland att de själva går iväg efteråt! Hua!
På tal om att lukta så finns det nåt godare än lukten av nybakt? Igår var det tävling i Nordstan av unga bagare och när man kom in så möttes man i köpcentrat av denna goa lukt. Tittade på deras grejer och blev impad otroligt mycket. De är sanslöst duktiga. Kul med unga människor som vill och kan så mycket.
I mitt barndomshem så fanns det alltid bullar och kakor i mängder och då givetvis hembakt. Kokostoppar och en rund kaka med färgat socker i kanten (vet inte vad den heter?) är ju två kakor som jag förknippar med min barndom och sedan när mamma lärde mig göra rulltårtor och vi av dessa gjorde den klassiska desserten Charlotte Russe som är rulltårta byggt ihop med citron fromage mm. (förenklad beskrivning)
Vackert eller hur? Klassiska desserter är kul och mamma och jag vi gjorde många bland annat suffleer, glassar, puddingar mm. Är väl därför man har ett sånt sötsug än idag?
Den bästa desserten jag ätit är nog min gode vän Bernt Ferbs Cremé Karamell. Han var bland annat krögare på Le Village här i stan och han var extremt pedant i sin kreativitet. Super kille som nu tyvärr inte bor här i landet längre.  (numera boende i Thailand)
Sedan har vi ju en dessert som jag bara älskar och som jag brukar ha ibland på matlagnings kurser. En chokladkräm med olivolja och flingsalt ! Underbart i kombination och man får alla tre i munnen samtidigt och för mig blir det ett underbart bröllop i munnen.
På Thorskogs Slott serverade vi ofta en varm choklad fondant med hallon coulie och den var fruktansvärt god. Mmmm blir sötsugen nu! Inte bra har ju nyss kommit från gymmet och tränat både styrka och förbränning. Bra för förbränning också!
Får frågan om jag inte provar vin här mer och mitt svar är det kommer. Provat på lördagar oftast, men det har varit en del i vägen för denna förlustelse ett tag, men ska skärpa mig jag lovar!

Vi mäter nu produktions svinn!
På order av vår måltidsutvecklare? ( hon kommer från ett riktigt bra  kartong kök!) Undrar vad hon ska utveckla mig i? Frågade min chef om detta och hon mer eller mindre sprang ifrån denna fråga som jag tycker är vettig. Eller?
Nå vi mäter allt som blir av rester i produktionen såsom skal från grönt mm. Rester från serveringen också och vi som gör fonder själv vi får ju inte mycket skräp över. Har en känsla att det får man nog "skit" för också för i deras värld får man inte vara "duktigare" än någon annan!  Miljöfarligt!
Nä nu tar jag min vackra lekamen!??? och slänger den i duchen. Luktar som ett omklädningsrum på ett brottnings gym. Hua så mysigt!

Så nu NJUT på och se framåt mot att få jobba längre innan ni når pensionsåldern! Hoppas bara att all kunskap som de gamla besitter tas till vara!

Pussar och kramar i mängder!

Hans











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar