torsdag 29 augusti 2013

Filosofi på en skolrestaurang

Restaurang Lé Chef Lillebyskolan
Matfilosofi

Restaurang Lé Chef är ett koncept för barnen på Lilleby skolan som vill må bra på olika sätt.

Njutning för öga och gom i en trevlig miljö och med god service är
honnörsorden för oss och vi anser alla delar är lika viktiga!

Vi vill med detta få våra gäster att prova, smaka och lära sig olika smaker och få ett bra bordskick att ta med sig i livet. Miljön ska vara mjuk och varm och luft och ljud i en bra nivå.

Det ska vara positivt att komma till oss och vi önskar så mycket som det går att involvera våra gäster i olika delar i utvecklingen av  vårt koncept.

Ekologiskt, närproducerat och ett miljötänkande är mycket viktigt och vi gör olika projekt för att driva detta mot bättre kvalité. Vårt mål är att spara in på el och vatten så mycket som det bara går.
Vi följer alla direktiv om egenkontroll program som sig bör.

Vårt utbud ska vara mycket brett och vi serverar mat från hela världen då vi tycker det är intressant både för barnen och oss att lära oss nytt. Den svenska husmanskosten är något som vi älskar och tillagar flera gånger i veckan. Våra gäster skall ha minst två rätter att välja på samt en soppa och ett salladsbord som är välbalanserat och där alla kan hitta något att ta till sig.

Grönsaker är prioriterat i vår matlagning och vi tillsätter grönt i många rätter och då man bör äta 500 gr. om dagen inkl. frukt så finns det alla möjligheter till det hos oss.  Vi följer livsmedels- verkets rekommendationer om dagsbehovet av närings ämnen.

Säsong är något vi tycker är självklart att arbeta med och vi tillagar maten så mycket som möjligt från grunden och vi jobbar hårt med att minimera olika tillsatser i maten.

Ekonomin är ju viktig och vi försöker med de resurser vi har att få fram bra och vällagad mat och  detta innebär ett tufft jobb med att minimera svinn i kök och matsal samt arbeta med genomtänkta inköp.

Till sist så vill vi påpeka att

UTAN KÄRLEK GÅR DET INTE LAGA MAT!
OCH VI HAR MASSOR!

VÄLKOMNA


Anita, Marcus,Else-Marie & Hans

Texten ovan är vår filosofi för vårt arbete och det är något som förpliktar!

Jaha då hoppas vi datorn funkar som den ska, det var ju problem sist då den bara stängde av sig. Tror att den blir lite varm och därför skyddar sig själv genom att stänga av sig. Köpt en kylplatta med fläkt nu så hoppas det ordnar sig.    
Idag serverade vi en Marcus tillverkad Turkisk vitkål soppa med kokt högrev och smarriga kryddor. Supergott! Andra soppan var en len och fin tomatsoppa som vi skämtsamt kallade dagis soppa då den var ganska neutral. Ändå god!
Igår vart det en riktig höjdare av en köttfärslåda med grönsaker och ost och kryddad lite med klassiska turkinspirerade kryddor. Mycket uppskattad av våra barn. Om man ändå önskade si annan mat så serverade vi en krämig kassler sauté. 
högrev i kokning
Imorgon blir det fiskar såsom kolja filé bakad med fårost och så får vi se vad den andra firre rätten kommer att bestå av.

APT (arbetsplatsträff) hade vi idag med vår chef Marie och måste säga att hon är strukturerad och ger bra information. Inga speciella nyheter dock utom småsaker om inköpsrutiner och lite annat.

På den gamla goda tiden (tror inte den var godare, snarare tvärt om) så var det inte så mycket info från arbetsgivaren utom till facket som fick veta lite vid mutmiddagar och ja det var en hel sånt. Blev hotad med stryk av ett platsombud en gång för att jag 17år gammal inte ville vara med i facket. Var på den tiden mer engagerad åt andra hållet. Sa till honom om du slår först så slår jag resten. Han var stor och fet och såg ut som man förställer sig en fackpamp. I alla fall han dröp han av högröd i ansiktet och jag märkte aldrig av honom mer och tror att mina chefer talade om för honom att lägga av och han var inte van att någon sa ifrån.
Tro nu inte att jag inte tycker facket ska finnas för tycker jag, men de borde göra mer framför allt för vissa grupper.   Kommer ni ihåg denna gubben? En redig fackgubbe!
Frukt! Gud så dyrt det blivit och i min lilla budget så har frukten till mellis och förskoleutskick ökat från 3 %
till 7 % av min veckobudget och det känns 
Dessutom så ska det ekologiska öka så mitt arbete med inköpen måste öka. Då är frågan hur? Måste ju producera också och får väl klona mig så att inte andra blir lidande!

Ikväll blir det kockarnas kamp på Tv,n och kul att se de slita och givetvis håller jag våra gubbar från Göteborg och Gumman förlåt!
Förra året höll jag på Åseda pöjken och han vann ju. Sedan gillar jag ju Christer Svantesson och glömmer aldrig de intrycken jag fick av mitt första besök på Johanna på 70-talet. Gud va bra, men ändå bättre tyckte jag att Victors var och ja smaken är ju som baken delad!

Nä nu blir det att slänga sig i soffan och glo och ladda batterierna inför stundade helg och då mina vänner blir det nog go Funk music live på 
Ett trevligt ställe om man gillar mångkulurell musik och inte dansband!


Pussar och Kramar i mängder och här kommer lite bilder


Hans
Hårt arbete?

Här arbetas det hårt!


Mmmm Skygg










 

                               



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar