Full Fart kan man säga att det är just nu.......
550 lunch och 250 mellanmål och på morgonen idag rekordmånga frukost 39 ungar och KORS I TAKET FRUKOST ANITA HAR FÅTT HJÄLP PÅ FRUKOSTEN!
Vi är i chock tillstånd tror jag?
Idag var det Bohusländsk fisksoppa med massor av go fisk och räkor däri. Mycket omtyckt och som alternativ serverade vi en krämig och matig grönsaks soppa.
Vi är i chock tillstånd tror jag?
Marcus i full fart med att skriva innehållsförteckning vad maten innehåller. |
I tisdags serverade vi grönsaks pytt och potatis låda med grönsaker och örter i. Det var ju vegetariskt denna dag som gällde.
Tranchering i matsalen av natt körd härlig ekologisk fläskkarre vart det igår och som tillbehör var det en smakfull sauce espagnole (kraftig skysås) kok plugg, pastasallad eller en couscous sallad.
Imorgon mina vänner blir det våra goda och givetvis hemlagade köttbullar med gräddsås, kokt potatis och givetvis lingon därtill. Ser fram emot detta då det på ren svenska är "skitgott"!
Om man nu inte tycker om karre så hade vi en nudel-tjofräs som alternativ.
Grönsakssoppa |
Fisksoppa i produktion |
Räkor |
Tänkte jag skulle berätta hur det gick till på Savoy i Malmö när det beställdes köttbullar, Wallenbergare mm alltså rätter av köttfärs. Vi hade t.ex alltid någon form av vildkroketter på menyn och ofta bitocer från Ryssland serverade med rödbetor och saltgurka. Mums!
Köttbullarna då? Jo nästan varje dag maldes det bra ox och griskött tillsammans med blötlagdt vitt bröd, lök som var stekt ganska hårt. När det var malt kryddades det med salt, vitpeppar och lite kryddpeppar samt lite vispgrädde rördes i. När Rotisseuren skrek en köttbullar beställes så ut med färsen från kylen och vi rullade upp ca 10 st på en tallrik och upp till kocken som stekte dem a´la minute i smör och serverade dem med nykokt potatis och lingon i en silver vagga! Ja ni läste rätt. I en silvervagga som stod på ett silverfat med en snygg vikt linne servette.
Pommes Dauphine (friterat potatismos) |
På tal om potatis så under service kokade det smågrytor med potatis hela tiden samt att vauperen (ångkokare) kördes med plugg också. Vi serverade ca 40 olika sorters potatis anrättningar i snitt på menyerna varje dag. Det ni som tycker det är jobbigt med en sort!
På "soppspisen" var jag chefskock i två år innan jag slutade där och vi hade alla soppor ca 10 st. Alla potatisrätter samt de flesta garnityren till fiskpisen och en del till rotisseuren. Dessutom om det inte var nog så hade vi en hel varma förrätter också och mise au plaze till kondis på olika suffle massor mm. PUST!
Vi var 5 man på denna spis under ordinarie dagar och under Mårten Gås dubbelt så många. Jobbigt men så kul man hade! Mycket ansvar då jag 19-20 år när jag hade detta jobb. Har kvar min receptbok från denna tid och det är skitkul att titta iden då och då och minnas de "rusningar" man varit med om och de killar man jobbat med.
Nostalgi är nice ibland, men föredrar egentligen att leva i nuet och tror mig vara ganska optimistisk av mig och jag är en projekt Nisse vilket innebär att jag måste ha nåt på G.
Hörde på radion om en snubbe som tagit ett projekt att flytta utomlands 3-5 år i olika länder. Jobba och lära sig språket och få sig andra kulturer till livs och må gott. Se möjligheterna i att utvecklas med andra kulturer i deras egna miljö måste vara skitkul. Synd man inte e ung längre då hade jag hoppat på en sådan resa i livet. Idag finns det ju oändliga möjligheter till att se världen för våra unga. tycker det är bra och ju mer vi lär oss om andra desto mindre fördomar får vi tror jag.
Eller vad tror ni?
Snart börjar hockey säsongen och mitt bloggande kommer att delvis vara anpassat efter match dagar och hoppas ni förstår? Viktigt är det för mig i alla fall att mitt lag går bra och lite granna tycker jag det är kul om Frölunda går bra också.
Per från Trollhättan trefaldig världsmästare i ostronöppning (en go snubbe!) |
Så nu blir det godnatt och söta drömmar snart då en annan går upp mitt i natten (fem) så får man lägga sig i tid för att orka vara kreativ och orka arbeta framåt Haha! Nja sover när jag behöver.
NJUT nu då av den sista sommarvärmen vi har och se det goda med höstens goda råvaror och härligt klara friska luft.
Puss och Kram till er alla!
Hans
På playan i Turkiet! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar